:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 21. 11:03

A filmstúdiók megrendítő csapást mértek a fájlcserélőkre

[HWSW] A filmstúdiókat tömörítő Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) a hétvégén megrendítő csapást mért a fájlcserélő közösségre, amikor több jelentős BitTorrent szervert is bezáratott. Elnémult többek között a SuprNova.org is, amely a legnagyobb forgalmú kiszolgáló volt.

Bezárt a SuprNova

A BitTorrent főleg nagyméretű fájlok, például filmek cseréjekor hatékony. Az állományokat a szoftver több kisebb részre darabolja, és ha egy fájlnak egy része már megérkezett a felhasználó gépére, azt a többi BitTorrent-felhasználó máris elérheti. Így gyakorlatilag minél többen töltenek egy állományt, az annál gyorsabban terjed. Ahhoz, hogy valaki a BitTorrent hálózatán keresztül töltsön le anyagokat, szüksége van az ún. "torrent" fájlokra, amelyek a letöltéshez szükséges adatokat tartalmazzák. Ezeket az állományokat sok esetben nyilvános szerverek tárolják, ilyen kiszolgálók estek most az MPAA áldozatául.

"Nem tudjuk, hogy a SuprNova visszatér-e, de biztosan nem tartalmaz majd torrent linkeket. Nagyon sajnáljuk, mindent megpróbáltunk, de nem volt más választásunk" -- volt olvasható a weboldalon, mielőtt elérhetetlenné vált volna. Egy októberi adat szerint a SuprNova.org összesen több mint 46 ezer linket tartalmazott, amelynek jórésze jogvédett tartalomra mutatott. A szervert naponta több mint egymillióan keresték fel. A SuprNova mellett a Torrentbits és a Youceff oldalak is bezártak.

Hajsza a jogsértők után

A kiszolgálók bezárása jelentős győzelem az MPAA számára, mivel a Napster bezárása utáni korszakban a Kazaa, az eDonkey és a Gnutella mellett a BitTorrent volt az egyik legnépszerűbb fájlcserélő. A brit CacheLogic által november elején publikált adatok szerint a teljes internetes adatforgalom közel harmadát adják a BitTorrenten keresztül cserélt fájlok.

Az MPAA a múlt héten jelentette be, hogy több mint száz olyan személy ellen indított eljárást, akik többek között BitTorrent szervereket üzemeltetnek. A perek több ország lakóit érintik. A filmstúdiókat tömörítő szervezet közölte, hogy folytatja az online jogsértők utáni hajszát. "Az üzenetünk ez: ha jogsértő szervert üzemeltetsz, állj le" -- mondta John Malcolm, az MPAA kalózellenes vezetője. "Kapcsold ki a szervert, vagy nézz szembe a következményekkel!"

A BitTorrent tovább él

A szerverek bezárása biztosan nem öli meg végleg a BitTorrent fájlcserélőt, azonban az esetek jól mutatják, hogy a jogtulajdonosok, illetve azok képviselői milyen rámenősek tudnak lenni. A BitTorrent fennmaradása mellett szól még, hogy legális tartalmak terjesztésére is kitűnő megoldás, egyes Linux-disztribúciók vagy más ingyenes szoftverek innen tölthetők le a leggyorsabban. Valószínű, hogy ezek után bizonyos jogsértő állományokat nehezebb lesz megtalálni, mivel kevesen kockáztatják meg, hogy nagy ismertségnek örvendő torrent-szervereket üzemeltessenek.

Bram Cohen, a BitTorrent kitalálója és kifejlesztője nem lepődött meg a történteken, elmondása szerint a technológiát már a kezdettől fogva nagy fájlok gyors cseréjére hozta létre, nem pedig olyan "underground" eszköznek, amely kisiklik a törvény keze közül. "Furcsa, hogy ez nem jött hamarabb" -- mondta Cohen. A BitTorrent egyik erőssége lett épp az a pont, amelyen az MPAA most fogást talált, vagyis hogy a letöltésekhez szükség van a torrent fájlokra, amelyeket nyilvános helyen kell elhelyezni ahhoz, hogy minél többen megtalálhassák.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.