Szerző: Ady Krisztián

2004. december 20. 11:04

Egymilliárd dolláros kártérítésre ítéltek három amerikai spamküldőt

[News.com] Precedensértékű perben óriási kártérítési összeg: egy iowai internetszolgáltató, a CIS Internet Services több mint egymilliárd dolláros kártérítésre számíthat a bíróság döntése alapján. A vállalat háromszáz kéretlen leveleket küldő céget perelt be négy évvel ezelőtt, amikor az internetszolgáltató ügyfelei egyetlen nap alatt 10 millió spamet kaptak.

Dollármilliók

A kerületi bíróság bírója, Charles R. Wolle ítéletének megfelelően az arizonai AMP Dollar Savings 720 millió dolláros, a miami Cash Link Systems 360 millió dolláros, a floridai TEI Marketing Group pedig 140 ezer dolláros kártérítést köteles fizetni az internetszolgáltatónak.

A hatalmas kártérítési összeg az iowai spamtörvénynek köszönhető, mely kéretlen levelenként akár 10 dolláros büntetési tételt is lehetővé tesz. A szolgáltató ügyvédje, Kelly Wallace azonban nem sok esélyt lát a dollármilliók behajtására. A legnagyobb kártérítési összeg, melyet eddig kéretlen levelekkel kapcsolatos perekben megítéltek az Egyesült Államokban, 25 millió dollár volt.

Itthon csak százezer forintos büntetés

Azok a hazai spammerek, akik e-mail címek gyűjtögetésével alapozzák meg tevékenységüket -- feltéve, hogy a címek gazdái nem járultak hozzá az adatkezeléshez -- az adatvédelmi törvényt sértik meg, és a büntető törvénykönyv rendelkezése alapján akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók. Ilyen büntetés kiszabásáról nem tudni, mint ahogy arról sem, hogy egy spamből bírósági ügy lett volna.

Idén év elején a fogyasztóvédelem vette át a stafétabotot a spam elleni küzdelemben a korábbi illetékes hatóságtól, a Hírközlési Felügyelettől. Dr. Kolozsi Sándor, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) osztályvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy idén már 30-40 bejelentés érkezett hozzájuk, melyek mindegyikét reklámfelügyeleti eljárás keretében vizsgálták.

Egy esetben bizonyosodott be, hogy a bejelentő korábban valóban hozzájárulását adta egy vállalatnak hírlevél küldésre, ám később erről megfeledkezett, és feljelentette a spamnek vélt levél küldőjét. A többi esetben beigazolódott a spammelés gyanúja, a felügyelőség pedig a tevékenység megtiltását, illetve -- gyakrabban -- ötvenezer forintos pénzbírságot szabott ki. Néhány esetben -- visszaeső spammerekre -- százezer forintos bírságot is kirótt a hivatal.

Veszélyes időszak a karácsony

A közelgő karácsony a levélszemét-küldőknek a legkecsegtetőbb időszak. A Clearswift előrejelzései szerint ebben az időszakban megnő az olyan levelek száma, amelyek arra buzdítanak, hogy ajándékokat vásároljunk szeretteinknek, melyek közül számos egy-egy felmérő lap kitöltéséért akár ingyenes ajándékot is ígérhet. Ezek az ígéretek sosem válnak valóra.

Az utóbbi két évben megjelentek olyan rossz szándékú felhasználók is, akik az ilyenkor népszerű elektronikus képeslapok segítségével juttatnak el trójai programokat a számítógépekre. A dolgozók kevésbé elővigyázatosak az ünnepek közeledtével, ezért a vállalatoknak tanácsos figyelmeztetniük munkatársaikat, hogy legyenek elővigyázatosak az ilyen küldeményekkel kapcsolatosan, és ne csökkentsék a védelmet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról