Szerző: Ady Krisztián

2004. december 16. 12:22

Új műholdas internetszolgáltatás vált elérhetővé itthon skyDSL néven

[HWSW] A műholdas internetelérés fogalma sokak számára ismerősen csenghet, hiszen hazánkban is elérhető, vagy elérhető volt ezek közül néhány. Csaknem fél évtized forgalmazási és szakmai tapasztalatát felhasználva a P-Sat Hungary Kft. december elején elindította hazánk legújabb műholdas internetszolgáltatását skyDSL néven.

Bárhol, bármikor

A szolgáltatás technikai hátterét és a műholdkapacitást a német TELES Euroservice biztosítja, a nyugat 8 fokos pozícióban levő TELECOM 2D műholdon keresztül. A vállalat célja, hogy az infrastrukturálisan elmaradott helyeken élőknek is korlátozás nélkül rendelkezésére álljon szélessávú internetszolgáltatás.

A skyDSL szolgáltatás is egy meglévő "hagyományos" internetkapcsolat gyorsítására szolgál, tehát használatának előfeltétele valamilyen földi kapcsolat léte, mely lehet telefonos, ISDN, kábelTV-s vagy rádiós, sőt, akár mobiltelefonos GPRS-elérés is.

Akár 16 megabit/s is elérhető

A skyDSL az egyébként sem lassú modemes vagy ISDN-kapcsolat letöltési sebességének akár 250-szeresére is képes. Ezt a sebességet a szolgáltató úgy tudja biztosítani, hogy folyamatosan a legoptimálisabb műholdkihasználásra törekszik. A felhasználóknak az internetezés során nem szükséges folyamatosan a maximális sávszélesség, ehhez a tevékenységhez elegendő egy "kisebb", körülbelül 1 megabit/s-os sávszélesség is.

Magasabb sebességet csak akkor igényelnek, ha valami nagyobb anyagot (filmet, zenét, programot) szeretnének letölteni. Ilyenkor a szolgáltatáshoz kapott kliensprogram segítségével a felhasználók menet közben magasabb sebességfokozatra (prioritási szintre) kapcsolhatnak, s ezzel saját maguk határozhatják meg a kapcsolatuk sebességét, s egyúttal lehetőséget kapnak arra, hogy költségeiket folyamatosan alacsonyan tartva mindig a szükséges sávszélesség álljon a rendelkezésükre.

Az alap prioritási szint az 1-es, ezzel a maximálisan elérhető sebesség 1 megabit/s, a 2-es prioritáson 4 megabit/s a felső határ, a további fokozatokkal pedig akár 16 megabit/s is elérhető a skyDSL előfizetők számára.

A 6 prioritási szint közül mindig a legmagasabb szinten lévő felhasználók kapják a nagyobb sávszélességet, tehát igény esetén az előfizető bármikor előtérbe helyezheti magát a többiekkel szemben. Ennek viszont ára van, a 3-as prioritási szint felett letöltött adatok után forgalmi díjat kell fizetni.

Árak, díjak

A szolgáltatási csomagok kialakításánál a költséghatékonyság is fontos szempont volt. Így már nettó 1900 Ft-os havidíj mellett is igénybe vehetjük a skyDSL szolgáltatást és akár 1000 kbps sávszélességgel böngészhetünk a világhálón, igaz ekkor a letöltött adatok után forgalmi díjat kell fizetni. Nettó 7900 Ft-ért viszont már időben és letöltött adatmennyiségben is korlátlan 1 megabit/s-os csomagot kapunk.

A felhasználók a kliensprogramon keresztül bármikor ellenőrizhetik forgalmi adataikat, valamint havi limitet határozhatnak meg, ha nem akarnak egy bizonyos költségszint fölé tévedni.

Ingyenes szolgáltatások

A SkyDSL-hez számos kényelmet biztosító ingyenes szolgáltatás is társul, ilyen például a skyEmail. A felhasználó postafiókjába érkező leveleket a szolgáltató a műholdon keresztül lesugározza a számítógépünkre, anélkül, hogy a földi internetkapcsolatunkkal csatlakoznunk kellene.

Szintén ingyenes szolgáltatás a skyFIP, mely keretében jelenleg körülbelül 70 népszerű weboldal teljes tartalmát, napi többszöri frissítéssel sugározzák a felhasználók gépeire, ahol szintén földi internetkapcsolat nélkül böngészhetnek kedvükre az előfizetők. Jelenleg több népszerű magyar portállal is folynak tárgyalások, hogy értékes, magyar vonatkozású tartalom is elérhető legyen a rendszerben.

Hamarosan kábelhálózatokon is

A vállalat reményei szerint hamarosan elindulhat a cableDSL szolgáltatás is, mely ugyanazt a háttértechnológiát alkalmazza, mint a skyDSL, de a végfelhasználóhoz a szélessávú internetet a kábeltelevíziós hálózaton keresztül juttatja el. A cableDSL lehetőséget biztosít a kábeltelevíziós hálózatok üzemeltetőinek, hogy alacsony beruházási kötlség mellett rendkívül gyorsan indíthassanak szélessávú internetszolgáltatást a hálózatukon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról