Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 15. 14:35

Újabb összeolvadás az amerikai mobilpiacon: a Sprint megveszi a Nextelt

[HWSW] Hetek óta tartó pletykasorozat végére tett pontot a Sprint és a Nextel mobilszolgáltató, amikor ma bejelentették összeolvadásukat. Előfizetői létszámát tekintve az előbbi a harmadik, az utóbbi pedig az ötödik legnagyobb cég az USA-ban. A 35 milliárd dolláros tranzakcióban a felek azonos súllyal képviseltetnek, és a létrejövő cégben a Sprint és a Nextel részvényesei egyaránt 50-50 százalékos tulajdonrésszel bírnak, bár technikailag a Sprint vásárolja fel a Nextelt. A részvénycserét és készpénzt egyaránt magában foglaló ügyletet mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta.

A Sprint Nextel néven létrejövő új mobilszolgáltató több mint 38 millió ügyfelet mondhat magáénak, ezzel a 47 millió előfizetővel rendelkező Cingular Wireless és a 42,1 millió ügyfelet kiszolgáló Verizon Wireless mögött a harmadik lesz az amerikai piacon. Az összeolvadás főképp a méretgazdaságosságról szól: a Sprint és a Nextel összesen 12 milliárd dollár megtakarítást vár, elsősorban a működési és tőkeberuházási költségek megosztása miatt.

Előny mindkét oldalon

A Nextel számára azért volt előnyös az összeolvadás a Sprinttel, mert a cég országos hálózata nem alkalmas nagy sávszélességű szolgáltatások nyújtására, ugyanakkor hűséges vállalati előfizetői nagy értéket képviselnek. Az Egyesült Államokban országos lefedettséggel rendelkező mobilszolgáltatók közül a Nextel hálózata a legkisebb. A Sprint hozza magával a lakossági ügyfeleket és a modern hálózatot.

A Sprint Nextelt a Sprint eddigi elnök-vezérigazgatója, Gary Forsee vezeti majd, a Nextel elnök-vezérigazgatója, Timothy Donahue az igazgatótanács elnöke lesz. A pénzügyi igazgatót és az operatív igazgatót is a Sprint adja az új cégnek. A tizekét tagú igazgatótanácsba a Sprint és a Nextel egyaránt hat-hat tagot delegál. Az összeolvadást a hatóságoknak még jóvá kell hagynia, a szakértők szerint ez meg is fog történni, vagyis nincsenek versenyügyi aggályok az egyesüléssel kapcsolatban.

A Verizon feszülten vár

Az összeolvadás körülményei érdekesek, a Sprintet ugyanis már hónapokkal ezelőtt kiszemelte magának a Verizon Wireless. A cég akár még meg is hiúsíthatja az ügyletet, mivel a Sprint és a Nextel részvényesei csak három hónap múlva szavaznak az ügyletről, a tranzakció lezárásáig pedig akár kilenc hónap is eltelhet. A pletykák szerint a Verizon egyik tulajdonosa, a Vodafone támogatná a Sprint felvásárlását, amelynek révén piacvezető pozícióra tehetne szert az Egyesült Államokban.

A Vodafone befektetői hűvösen fogadták a Sprint esetleges felvásárlásáról szóló hírt, a vállalat papírjainak értéke 2,5 százalékkal csökkent. A Vodafone képviselője szerint a cég nem folytatott még tárgyalásokat a Sprint megvásárlásáról, a cégtől származó belsős hírek szerint azonban a Vodafone és a Verizon már többször egyeztettek a Sprint lehetséges felvásárlásával kapcsolatban. A Vodafone nyitott egy ilyen ügylettel kapcsolatban -- állítják magukat megnevezni nem kívánó források.

Az a pletyka, amely szerint a Verizon megvenné a Sprintet, kapóra jött az utóbbi cégnek, ugyanis részvényeinek árfolyama emelkedni kezdett, ez pedig vonzóvá tette a papírokat a Nextel számára egy részvéncserés ügyletben. A két cég megállapodása szerint a Nextel részvényesei 1,3 Sprint részvényt és 50 cent készpénzt kapnak minden értékpapírjuk után.

Idén már a második

Nem ez az év első jelentős összeolvadása az amerikai mobilpiacon: márciusban a Cingular Wireless 41 milliárd dollárt fizetett az AT&T Wirelessért, ezzel került piacvezető pozícióba. Az AT&T Wirelessért sokáig versenyben volt a Vodafone is, azonban a Cingular végül jobb ajánlatot tett: részvényenként 15 dollárt.

A Sprint és a Nextel egyesülése után az év eleji hatról négyre csökkent a jelenős amerikai mobilszolgáltatók száma, már csak a Cingular, a Verizon, a Sprint Nextel és a T-Mobile van a piacon, és ha hihetünk a híreknek, könnyen elképzelhető, hogy a Sprintet -- akár Nextelestől -- bekebelezi a Verizon. Szakértők szerint azonban ebben az esetben a versenyügyi hatóságok komoly akadályt gördíthetnek az ügylet elé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról