:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 9. 12:28

Egyre többen keresnek karácsonyi ajándékokat az interneten

A Clearswift, az információbiztonság egyik vezető vállalata szerint az Egyesült Királyságban az idén az alkalmazottak közel negyede tervezi, hogy kényelmes irodai székéből fogja elvégezni a karácsonyi bevásárlást. Magyarországon még nem jellemző az online vásárlás, sokan azonban a világhálót használják ajándékok keresésére.

[HWSW] A Clearswift, az információbiztonság egyik vezető vállalata szerint az Egyesült Királyságban az idén az alkalmazottak közel negyede tervezi, hogy kényelmes irodai székéből fogja elvégezni a karácsonyi bevásárlást. Magyarországon még nem jellemző az online vásárlás, sokan azonban a világhálót használják ajándékok keresésére.

Jó hír az online kereskedőknek

A Clearswift megbízásából a YouGov közvélemény kutató cég által készített felmérés szerint a válaszadók 23 százaléka fogja idén igénybe venni a munkahelyi internetet karácsonyi ajándékok vásárlására. Érdekes adalék, hogy a nők szorgalmasabbnak tűnnek, mint a férfiak, ugyanis csak 17 százalékuk tervezi, hogy karácsonyi bevásárlását az munkahelyén intézi. A férfiak körében ez az arány 27 százalékos.

Az Interactive Media In Retail Group (IMRG) adatai alapján a brit számítógép-használók növekvő számának köszönhetően az Egyesült Királyságban idén karácsonykor 3,5 milliárd font forgalom várható a weben, ami az elmúlt évhez képest 40 százalékos növekedést mutat. Bár ez jó hír az online kereskedők számára, a vállalatok aggodalmukat fejezték ki, ugyanis szerintük a karácsonyi ajándékok keresése elvonja a dolgozók figyelmét a munkájukról.

Biztonsági problémák

Az elektronikus üdvözlőlapok száma is nagymértékben növekszik az ünnepek közeledtével. A válaszadók negyede tervezi, hogy idén elektronikus karácsonyi képeslapokkal üdvözli munkatársait, ügyfeleit vagy barátait. Ugyanakkor ezzel a növekedéssel a vállalatok kiszolgáltatottabbak a vírusoknak és más rosszindulatú e-mail csatolmányoknak: a válaszadók 13 százaléka nyilatkozta, hogy megnyitna egy ismeretlen küldőtől érkezett karácsonyi elektronikus üdvözlőlapot is.

Ha az alkalmazottak figyelmét felkeltik a kéretlen reklámlevelek, akaratlanul is vírusokat, kémprogramokat vagy más rosszindulatú kódot tölthetnek le, ami rendszerleálláshoz vagy bizalmas információk kiszivárgásához vezethet. "Mindenkit arra bíztatunk, hogy ne válaszoljanak kéretlen levelekre, és csak akkor nyissanak meg ismeretlen feladótól érkező üzeneteket, ha megfelelő email-biztonsági rendszerrel rendelkeznek, ami véd a vírusok és más rosszindulatú csatolmányok ellen" -- figyelmeztetett David Guyatt, a Clearswift vezérigazgatója.

"Magyarországon egyelőre nem jellemző, hogy az emberek interneten keresztül intéznék a karácsonyi bevásárlást, az ajándékok keresését azonban nagyon sokan végzik online" -- mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. "Ilyenkor nálunk is megsokasodnak a spamek és az elektronikus üdvözlőlapok, és ez a hazai vállalatok számára is a megszokottnál nagyobb munkakiesést jelent."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.