:

Szerző: Ady Krisztián

2004. december 9. 08:17

Akár már jövőre elérhetők lehetnek a harmadik generációs mobilszolgáltatások hazánkban

A Pannon GSM és a T-Mobile Magyarország sajtótájékoztatón és sajtóközleményben üdvözölte a harmadik generációs tender részükre már végleges eredményt hozó lezárását, mely során mindkét szolgáltató elnyerte az általa megpályázott UMTS frekvenciákat tartalmazó blokkot. A Pannon GSM saját bevallása szerint a számára legkedvezőbb csomaghoz jutott hozzá.

[HWSW] A Pannon GSM és a T-Mobile Magyarország sajtótájékoztatón és sajtóközleményben üdvözölte a harmadik generációs tender részükre már végleges eredményt hozó lezárását, mely során mindkét szolgáltató elnyerte az általa megpályázott UMTS frekvenciákat tartalmazó blokkot. A Pannon GSM saját bevallása szerint a számára legkedvezőbb csomaghoz jutott hozzá.

Szélessávot mindenkinek

A Pannon GSM által elnyert "C" engedély nem csak UMTS frekvenciákat tartalmaz -- melyek segítségével harmadik generációs hálózat építhető --, hanem 74 csatornányi GSM 1800-as frekvenciablokkot is magába foglal. Az új frekvenciák a vállalat jelenlegi GSM-hálózatának fejlesztéséhez, a kapacitások bővítéséhez és új, nagyobb sávszélességet igénylő, illetve nyújtó szolgáltatások kialakításához elengedhetetlenek.

A "C" engedély ráadásul az egyetlen a négy csomag közül, mellyel kapcsolatosan a Nemzeti Hírközlési Hatóság nem támasztott lefedettségi és tartalmi követelményeket. Ennek megfelelően a vállalat teljes mértékben saját -- és ügyfelei -- igényeinek megfelelő ütemben vezetheti be a harmadik generációs hálózatokat is kihasználó új szolgáltatásokat.

A mobilkommunikáció harmadik generációja lényegében korlátlan lehetőségeket nyit a mobilszolgáltatók -- valamint a hozzájuk kapcsolódó tartalomszolgáltatók -- számára a gyorsabb és jobb minőséget biztosító mobilszolgáltatások bevezetéséhez: gyorsabban levelezhetünk, internetezhetünk a mobiltelefon segítségével, de akár videotelefonálást is megvalósíthatunk. A 3G technológia előnyeit az üzleti életben is kamatoztatni lehet, a dolgozók nem kötődnek irodájukhoz, lényegében bárhonnan intézhetik ügyeiket.

Akár már egy éven belül

Mind a Pannon GSM, mind a T-Mobile Magyarország közölte, hogy a harmadik generációs szolgáltatást akár már 2005-ben is megkezdheti, amennyiben megfelelő lefedettség mellett megfelelő minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani "kellő készülékválaszték" biztosításával. A kereskedelmi szolgáltatások kezdetben Budapest belvárosában lesznek elérhetőek.

A Pannon GSM az elkövetkezendő hónapok során új, a szélesebb sávot kihasználó szolgáltatások bevezetésére készül, melyet kezdetben EDGE (GSM) technológiával, majd a 3G-s UMTS technológiával is igénybe lehet venni. A vállalat az EDGE-re mint a harmadik generációs UMTS technológia kiegészítőjére tekint: míg a 3G csak a nagyobb városokban lesz kezdetben elérhető, az EDGE lényegében bárhol az országban nagyobb adatátviteli sebességet nyújthat a jelenleg általánosan elérhető GPRS-nél. Az EDGE körülbelül háromszoros letöltési sebességet nyújthat, mint a GPRS.

Duál hálózatok

A már üzemelő GSM rendszerekhez integrált harmadik generációs UMTS hálózatok révén az ügyfelek minden eddig ismert szolgáltatást elérhetnek majd. Az integrált mobilrendszerben az előfizetőknek arra alkalmas duál (GSM/UMTS) készülék használata esetén nem szükséges tudniuk, hogy egy-egy adott szolgáltatás milyen technológiai platformon valósul meg. A különböző rendszerek közötti váltás a mobilszolgáltatók nyilatkozatai szerint észrevétlen lesz, változás legfeljebb a sávszélességben lehetséges.

Így például ha egy szolgáltatás a GSM és UMTS révén is elérhető, akkor az állandó elérhetőség érdekében akár kapcsolat közben is lehetőség lesz a hozzáférési technológiák közötti váltásra. Amennyiben az előfizető internetezés közben kisétál az UMTS lefedettséggel rendelkező körzetből, a kapcsolat megszakadása nélkül EDGE vagy GPRS kapcsolaton keresztül folytatódhat az adatátvitel anélkül, hogy ebből az előfizető bármit észrevenne.

"Az új tartalomszolgáltatások megjelenése hosszabb távon hatással lesz a médiumokra és a médiafogyasztásra is" -- prognosztizálja Sugár András, a T-Mobile Magyarország Rt. vezérigazgatója, majd hozzátette: "a gyors mobil internet, élő videoközvetítések, szórakoztató alkalmazások, fájlcserélők és újszerű kommunikációs formák várhatóan átformálják a hétköznapokat. Jelentős területi lefedettséggel és garantált szolgáltatásminőséggel lehetővé válik vezeték nélküli szélessávú internet és belső hálózatok könnyű elérése. Az UMTS jelentősen felgyorsítja az információs társadalom magyarországi kialakulását."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.