:

Szerző: Ady Krisztián

2004. december 8. 10:46

Két nyertese már van a hazai harmadik generációs tendernek

A hazai mobilkommunikáció egyik mérföldköve lett a mai nap, a Nemzeti Hírközlési Hatóság sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az augusztus 31-én meghirdetett hazai harmadik generációs (UMTS) tender négy frekvenciablokkjából háromban már lezárta az eljárást. A hatóság határozata alapján a Pannon GSM és a T-Mobile már elnyerte a megpályázott frekvenciablokkokat, a harmadik hazai mobilszolgáltatóval pedig még folynak a tárgyalások.

[HWSW] A hazai mobilkommunikáció egyik mérföldköve lett a mai nap, a Nemzeti Hírközlési Hatóság sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az augusztus 31-én meghirdetett hazai harmadik generációs (UMTS) tender négy frekvenciablokkjából háromban már lezárta az eljárást. A hatóság határozata alapján a Pannon GSM és a T-Mobile már elnyerte a megpályázott frekvenciablokkokat, a harmadik hazai mobilszolgáltatóval pedig még folynak a tárgyalások.

15 év koncesszió, 36 milliárd forint

Az NHH tájékoztatása alapján az "A" frekvenciablokk pályázatán a T-Mobile Magyarország Rt. tette meg a legjobb ajánlatot, a cég nettó 17 milliárd forintot fizet a csak UMTS, 3G-s szolgáltatás nyújtására használható frekvenciákat tartalmazó csomagért. A Pannon GSM a "C" blokk pályázatát nyerte el, melyért nettó 19 milliárdot fizet, az UMTS frekvenciák mellett ebben a csomagban egy kiegészítő, DCS (1800 MHz-es) frekvenciablokk is található.

A fenti összegeket 3 éven belül, részletekben fizetik ki a vállalatok, azonban az összeg első tételét, csomagonként 5,5 milliárd forintot még ebben az évben át kell utalniuk a hatóságnak. Ezt az 5,5 milliárd forintot bankgaranciaként le is kellett tenniük a szolgáltatóknak a sikeres pályázatért, egyfajta szándéknyilatkozatként. A harmadik hazai mobilszolgáltatóval, a Vodafone-nal még tárgyal a hatóság a "B" frekvenciablokkról, de rövid időn, várhatóan egy héten belül ezzel kapcsolatban is eredményt hirdetnek majd.

Egyelőre nem lesz negyedik mobilszolgáltató

UMTS
Az UMTS a hagyományos mobiltelefon-beszélgetések minőségének javítása mellett jelentősen növeli az adatátviteli sebességet és ezáltal mobiltelefonon IP-alapú multimédia-szolgáltatások is elérhetõek lesznek.

Az UMTS hálózat kezdetben mindenhol szigetszerűen épül ki, elsődlegesen azokon a helyeken, ahol egyidejűleg és tartósan sok előfizető forgalmaz -- időszakos forgalmi torlódásokat is okozva --, és ahol az átlagost jóval meghaladó, olyan mértékű adatátviteli igény jelentkezik, amit már esetenként a 2,5 G-nek nevezett GPRS, valamint az EDGE mobil adatátviteli technológia sem tud kezelni.

A negyedik, teljes spektrumot, UMTS, DCS és GSM frekvenciákat is tartalmazó "D" blokk pályázatát a Nemzeti Hírközlési Hatóság eredménytelennek nyilvánította, mivel a frekvenciablokkra pályázó két cég a hiánypótlásra felszólítást követően sem tette le az érdemi tárgyalások megkezdéséhez szükséges 5,5 milliárd forintos bankgaranciát.

Kovács Kálmán informatikai miniszter újságírók kérdésére elmondta: a pályázat lebonyolításáról szóló törvény nem teszi lehetővé az egy éven belüli újratendereztetést. A hatóság tervei szerint a negyedik blokk pályázatásával megvárják a nyertesek 2006 elején induló harmadik generációs szolgáltatásaival kapcsolatos tapasztalatokat, s csak ezt követően várható a negyedik blokkal kapcsolatos új tender kiírása.

Hozzátette: a kormány jól döntött, ugyanis mind a kormány, mind a mobilszolgáltatók számára kedvező időpontban és megfelelő összegekért keltek el az UMTS frekvenciablokkok. A példaként felhozott környező országhoz, Romániához képest ugyanis háromszoros áron sikerült értékesíteni a harmadik generációs szolgáltatás nyújtásához szükséges frekvenciákat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.