Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 7. 16:38

Magyarországon is elérhetők lesznek a nappalikba szánt szórakoztató PC-k

Az Albacomp bejelentette nappalikba szánt szórakoztató számítógépeit, amelyek hamarosan megvásárolhatók lesznek. A vállalat szerint a közeljövőben a nappalikból eddig száműzött számítógépek lehetnek az otthoni szórakozás központjai, amelyeken keresztül a család tagjai filmeket néznek, zenét hallgatnak vagy a nyaralás közben készült képeket mutatják meg az ismerősöknek.

[HWSW] Az Albacomp bejelentette nappalikba szánt szórakoztató számítógépeit, amelyek hamarosan megvásárolhatók lesznek. A vállalat szerint a közeljövőben a nappalikból eddig száműzött számítógépek lehetnek az otthoni szórakozás központjai, amelyeken keresztül a család tagjai filmeket néznek, zenét hallgatnak vagy a nyaralás közben készült képeket mutatják meg az ismerősöknek.

PC a nappaliban

Egyre többen vannak, akik a számítógépüket médialejátszóként használják, DVD-ről vagy internetről letöltött filmeket néznek, zenét hallgatnak, digitális fényképezőgépükről ide töltik le a képeket. A legtöbben azonban úgy vélik, a hagyományos kivitelű, torony vagy fekvő elrendezésű, zajos PC-házak nem valók a nappaliba, a hi-fi torony, a videó és a DVD-lejátszó mellé. További problémát jelenthet az irányítás, kevesen akarnának a nappalijukban a távirányítók mellett billentyűzetet és egeret látni akkor, ha a legfontosabb funkciók eléréséhez mindössze pár gomb szükséges.

Ezekre a problémákra jelent megoldást egy szórakoztató PC (Entertainment PC), amely a hi-fi berendezésekhez hasonló külsőségekkel nyújtja egy hagyományos PC multimédiás funkcióit, ráadásul ezek távirányítóval is elérhetők. A Microsoft Windows XP Media Center Edition operációs rendszer felületét épp' ilyen használatra szabták, a szoftvert kifejezetten úgy alakították ki, hogy egy tévére kötött számítógépen is jól láthatók legyenek a menük, amelyből elérhetők a gépen tárolt képek, zenék, videók. A Windows XP Media Center Edition és egy tévévevő kártya segítségével a felhasználók a merevlemezre rögzíthetik a tévéműsorokat, akár úgy is, hogy közben egy másik filmet néznek vagy zenét hallgatnak.

Szórakoztató PC itthon

A Windows XP Media Center Edition nem új találmány, a Microsoft még 2002-ben mutatta be a szoftver első változatát, amely azóta két komolyabb frissítésen esett át, legutóbb idén októberben, a Media Center Edition 2005 képében. Az Albacomp tájékoztatása szerint 2005-ben az operációs rendszernek megjelenik a magyar változata, erre épülnek majd az Albacomp szórakoztató PC-i, amelyek a szoftvert leszámítva semmiben sem különböznek egy átlagos számítógéptől. A konfigurációk kiépítéstől függően nettó 280-350 ezer forintos áron lesznek elérhetők.

Deme Csaba, az Albacomp értékesítési vezetője szerint egyelőre csak keveseket érdekelhet a szórakoztató PC, ezért a cég 2005-re csupán néhány száz darabos eladással számol. "Bízunk abban, hogy az újabb szoftverek megjelenése, a szélessávú internet terjedése, az erős marketing tevékenység és a csökkenő árak kombinációja lendíteni fog a felhasználói kedven" -- mondta Deme Csaba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról