Szerző: Budai Péter

2004. december 7. 08:44

A legelismertebb vállalat a General Electric, a legelismertebb vállalatvezető Bill Gates

[Microsoft/PwC/HWSW] A Financial Times gazdasági magazin, és a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálócég immár hetedik éve készítették el közös felmérésüket , melyben a világ legelismertebb vállalatait és vállalatvezetőit keresik. 2004. augusztusában láttak neki a legfrissebb információk összegyűjtésének, mely során 25 ország több mint ezer vállalatvezetőjét kérdezték meg. A felmérésbe idén először vonták be a civil szervezetek és alapítványok vezetőit is. A résztvevőknek a feltett kérdések mindegyikére három vállalatot vagy személyt kellett megnevezniük válaszul.

[Microsoft/PwC/HWSW] A Financial Times gazdasági magazin, és a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálócég immár hetedik éve készítették el közös felmérésüket, melyben a világ legelismertebb vállalatait és vállalatvezetőit keresik. 2004. augusztusában láttak neki a legfrissebb információk összegyűjtésének, mely során 25 ország több mint ezer vállalatvezetőjét kérdezték meg. A felmérésbe idén először vonták be a civil szervezetek és alapítványok vezetőit is. A résztvevőknek a feltett kérdések mindegyikére három vállalatot vagy személyt kellett megnevezniük válaszul.

Még mindig a General Electric és Bill Gates az első

A felmérés szerint a legelismertebb cég továbbra is a General Electric, a második helyen pedig a Microsoftot találjuk -- ez a felállás 1998 óta változatlan. A redmondi szoftveróriás első lett az "innováció", a "társadalmi felelősségvállalás" és a "részvényesi érték" kategóriákban is, Bill Gates pedig immár harmadszorra nyerte el "a világ legelismertebb vállalatvezetője" címet, amit 2002-ben szerzett meg az 1998 óta első helyezett Jack Welch elől, aki idén a második helyen végzett. A válaszadók igen nagy elismeréssel beszéltek a Microsoft alapítójáról, kihangsúlyozták jó üzleti érzékét és kreativitását.

"Bill Gates esetében szerintem arról van szó, hogy vezetői képességeit sokan a szervezet lelkesítésével kapcsolatosan vizsgálják... Nem hiszem, hogy a szó szoros értelmében vett üzleti menedzser kifejezés egyáltalán ráillene. Sokkal inkább úgy vélem, hogy megítélésében nagy szerepet játszik, hogy vállalata folyamatos jó teljesítményt hoz" -- hangoztatta David Phillips, a PricewaterhouseCoopers egyik partnere véleményét, miszerint Bill Gates elismertségét nemcsak önmagának, hanem a Microsoft teljesítményének is köszönheti.

A többi IT vállalat is jól szerepelt

A vállalatok rangsorában az IBM a negyedik, a Dell a hatodik, a Hewlett-Packard pedig a tizedik helyen található. Köztük olyan vállalatok találhatóak meg, mint a Toyota, a Coca-Cola, a Wal-Mart, a Citigroup és a Procter & Gamble. A telekommunikációs cégek a felmérés szerint kevésbé örvendenek általános elismertségnek, a Sony Ericsson a huszonegyedik, a Nokia pedig a huszonhatodik helyen végzett. Az egyre nagyobb ütemben fejlődő ázsiai szórakoztató-elektronikai vállalat, a Samsung a harminckettedik helyet szerezte meg magának, míg az Intel a 2000-ben előkelőnek mondható nyolcadik helyéről a harmincnyolcadikra esett vissza.

A 74 kiemelkedő vállalat között további informatikával kapcsolatban álló vállalatok is megtalálhatóak, köztük a Siemens, az Apple, az Oracle, az SAP, a Google, a Cisco Systems, a Philips, és az Infosys Technologies.

Azokra a kérdésekre, hogy "Melyik vállalat jelenti részvényesei számára a legnagyobb értéket?", "Melyik vállalat társadalmi felelősségvállalása a leglátványosabb?", és "Melyik vállalat végzi a leglátványosabb termék vagy szolgáltatás innovációt?", a válaszadók többsége a Microsoftot jelölte meg, így a vállalat ezekben a kategóriákban az első helyen végzett. A "leghatékonyabb vállalatirányítás" kategóriájában a Microsoft világviszonylatban negyedik lett.

Ellenben amikor a kérdést kifejezetten az IT szektorra vonatkoztatva tették fel, a Microsoft már a negyedik helyre szorult a Hewlett-Packard, az IBM és a DELL mögött, a szoftveróriás után pedig az SAP, a Cisco Systems, az Intel, az Oracle és az Infosys Technologies következik. A felmérés részeként az egyes országok legelismertebb vállatai is górcső alá kerültek, azonban ebből Magyarország kimaradt, szomszédaink közül is egyedül Ausztria szerepel az eredmények között.

Jézus csak az ötödik

A felmérés készítői idén még egy igen furcsa kérdést is feltettek a válaszadóknak: arra voltak kíváncsiak, hogy ki az a jelenkori vagy múltbéli személy, akit szívesen látnának saját vállalatuk irányítói csapatában. A válaszok alapján Jack Welch, a GE volt elnöke után Bill Gates az a személy, akinek jelenlétét a mostani vállalatvezetők szívesen vennék saját stábjukban. Ez utóbbi listán a Microsoft vezetője olyan személyeket előzött meg, mint Sir Winston Churchill, Bonaparte Napóleon, vagy Henry Ford. A listán ezen felül jóval érdekesebb, ókori és vallási történelmi személyiségeket is találunk, köztük az ötödik helyen végző Jézust, a tizennegyedik helyezett Julius Caesart, vagy Nagy Sándort, de még Teréz Anya is megszerezte magának a harminckilencedik helyet.

A részletes eredmények ezen a linken érhetőek el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról