Szerző: Ady Krisztián

2004. november 29. 12:01

Továbbra is versenyben van a HD-DVD a Blu-Ray optikai formátummal szemben

[Clubic.com] Továbbra is két formátum verseng a kiadók kegyeiért: a HD-DVD és a Blu-Ray optikai tárolóeszközök egyaránt kellően nagy kapacitást nyújtanak ahhoz, hogy hamarosan leválthassák a lassan "kiöregedő" DVD-lemezeket. Mindeddig a Blu-Ray állt nyerésre a küzdelemben, egyrészt azért, mert egy ideje már kaphatók Japánban Blu-Ray eszközök, másrészt azért, mert a hollywoodi stúdiók is jelezték támogatásukat.

Új támogatók

A rivális HD-DVD azonban továbbra sem adja fel a harcot, s most újabb mérföldkövet tudhat maga mögött: a formátumot menedzselő szövetség tagjainak hatalmas kiadókat sikerült meggyőzniük, hogy támogassák a HD-DVD formátumot. Míg a Blu-Ray magáénak tudhatja a Sony Pictures, a Sony tulajdonában lévő Columbia TriStar, az MGM és a 20th Century Fox kiadókat, az NEC és a Toshiba által propagált formátum olyan hatalmas neveket sorakoztatott fel most maga mögé, mint a Paramount Pictures, a Universal Pictures, a Warner Bros és a New Line Cinema.

A kiadók többsége a generációváltás költségei miatt választotta inkább a Blu-Ray ellenfelét. Míg a Blu-Ray lemezek gyártásához új gyártósorok, új technológia kell, a HD-DVD lemezek előállításához csak minimális mértékben kell fejleszteni a jelenlegi DVD-gyártósorokat. Ennek köszönhetően a HD-DVD lemezekre írt tartalom olcsóbb lehet, mint a Blu-Ray optikai tárolón biztosított filmek.

Nagyobb haszonrés?

Konkurens formátumok
A Blu-Ray és a HD-DVD formátumról, valamint a DVD-leváltására irányuló fejlesztésekről "A nagy kékség -- vajon mi jön a DVD után?" című cikkünkben számoltunk be részletesen.
A Toshiba korábbi bejelentése szerint a HD-DVD lemezek ára viszonylag közel lehet a jelenlegi DVD-árakhoz, de ezt a valóságban csak a jövő évben megjelenő első berendezések és lemezek igazolhatják majd vissza -- talán nem véletlen, hogy a kiadók a nagyobb haszonrést biztosító formátum mellett teszik le inkább a voksukat.

Mindkét formátumnak vannak viszont gyenge pontjai. Bár a Blu-Ray lemezek többe kerülhetnek, az általuk nyújtott kapacitás majdnem kétszeres is lehet.

Míg egy HD-DVD-lemez csak 30 gigabájt adatot tud eltárolni két réteg segítségével, a Blu-Ray lemezek rétegenként 23-25 gigabájt kapacitásúak, így egy kétrétegű lemezre akár 50 gigbájt adat is rögzíthető. A ma terjedőben lévő kétrétegű, írható DVD-lemezek mindössze 8,5 gigabájt kapacitásúak.

A kompatibilitás is csábító

A két rivális mellett azonban új fejlesztések is jelentkeznek a DVD trónjáért. A New Medium Entreprises nemrég mutatta be saját fejlesztésű optikai tárolólemezének prototipusát, a "High-Definition Reflective Multi-Layer Disc", azaz MVD ugyanúgy vörös lézert használ az adatok rögzítésére és visszaolvasására, mint a mai CD- és DVD-olvasók, így egyik hatalmas előnye lehet a visszamenőleges kompatibilitás.

Az MVD lemezek 15, 25 és 30 gigabájtnyi adatot tárolhatnak egyetlen lemezen, így ez a formátum közvetlen konkurenciája lehet a HD-DVD formátumú lemezeknek. A fejleszőcég tervei szerint az első MVD lemezek megjelenése 2005 harmadik negyedévében, a másik két rivális formátum konzumer, vásárlói piaci megjelenésekor várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról