Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 25. 13:16

Asztali operációs rendszer vállalatoknak a Novelltől

[HWSW] A Novell ma mutatta be asztali operációs rendszerét, amely hamarosan hazánkban is megvásárolható lesz. A nyílt forrású komponenseken alapuló Novell Desktop Linuxot elsősorban vállalatoknak, kormányzati szerveknek, költségvetési intézményeknek ajánlja a cég.

Csak tízezer forint

A Novell szerint a vállalatoknál használt PC-k ötödénél a feladatok, a futtatott alkalmazások jellege elvben máris lehetővé teszi a Linuxra való áttérést, ez hazai viszonylatban mintegy 300 ezer számítógépet jelent. A Novell Desktop Linux 9900 forintos ajánlott kiskereskedelmi áron kerül forgalomba, míg a Novell számítása szerint az azonos funkcionalitást nyújtó, Microsoft Windows XP-ből és Office-ból álló csomagért legalább 45 ezer forintot kell fizetni. A Novell Desktop Linux árában telepítési támogatás és egyéves verziókövetés is benne foglaltatik, további terméktámogatás egyedi szerződés keretén belül vásárolható.

A SuSE Linux alapokon nyugvó asztali operációs rendszer tartalmazza az irodai munkához szükséges legfontosabb szoftvereket, mint amilyen az OpenOffice.org irodai csomag, az Evolution levelező, vagy a Firefox böngésző. Emellett a Novell Desktop Linux része még több hasznos segédprogram, például az Acrobat Reader, a RealPlayer vagy a Flash Player. A Novell Desktop Linux előnye a többi Linux-disztribúcióhoz képest, hogy komponenseit a Novell integrálja és összehangolja, így azok garantáltan együttműködnek. Az operációs rendszer a ZENworks Linux Management segítségével távolról, központi helyről telepíthető, frissíthető, konfigurálható és felügyelhető.

Elődök nyomán

A Novell koncepciója hasonlít a Sun egy éve bejelentett Java Desktop System megoldásához, amely szintén egy Linux-alapú asztali operációs rendszer vállalati felhasználók számára. A Novell azonban nem tekinti vetélytársának a Sunt, a vállalat minden kezdeményezést örömmel fogad, amely a nyílt forrású szoftverek terjedését hivatott elősegíteni -- mondta el lapunknak Szittya Tamás, a Novell magyarországi részlegének vezetője. A Sun Java Desktop System is tartalmazza a legszükségesebb irodai szoftvereket, például a StarOffice-t és a Firefoxot. A Java Desktop System számítógépenként 100 dollárért (~20 ezer forintért) licencelhető egy évre, de idén egy akció keretén belül 50 dollárért meg lehet vásárolni. A szoftverből tavaszra készül el a magyar változat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról