Szerző: Ady Krisztián

2004. november 25. 14:35

A hűséges mobilelőfizetők lettek a számhordozhatóság igazi nyertesei

[HWSW] A számhordozhatóság és a szolgáltatóválasztás tapasztalatai is témái voltak a tele.hu 2004 konferenciának, melyet a Novotel Budapest Palace-ban rendeztek meg november 23. és 25. között. A konferencián elsősorban a "Hogyan tovább a telekommunikációs szektorban?" kérdésre keresték a választ a résztvevők.

Mindenki nyert

Szathmári Géza, a rendezvény második napjának elnöke, a GTS-Datanet vezérigazgatója szerint a májusban bevezetett mobil számhordozhatóság egyértelmű nyertese a Vodafone, ugyanakkor az elhordozott számok mennyisége elenyésző a mobilszolgáltatók ügyfélbázisához képest. Az alternatív szolgáltatók még mindig látnak fantáziát a mobil és vezetékes számhordozhatóságban, és pozitív az a tény is, hogy az elhordozott számokon egyértelműen nőtt a forgalom.

A számhordozhatóság bevezetése a csekély számú elhordozás ellenére sem maradt jelentős hatás nélkül, hiszen a szolgáltatók a meglévő, hűséges mobilelőfizetőket is akciókkal, kedvezményekkel, új díjcsomagokkal marasztalták a hálózatukban, miközben új előfizetőket próbáltak csábítani a másik két mobilszolgáltatótól. A számhordozhatóság bevezetésének igazi nyertesei tehát éppen a hűséges mobilelőfizetők lettek.

Csökkenő árak

Egy év alatt a távközlési szolgáltatások árai az inflációval teljesen ellentétes irányban mozogtak: míg a fogyasztói árak 7 százalékkal nőttek, a távközlési szolgáltatások árai 6 százalékkal csökkentek (az összehasonlítás alapja 2003 és 2004 első három hónapja volt). A vezetékes- és mobiltelefont egyaránt használók a népesség igen jelentős hányadát, mintegy 41 százalékot teszik ki.

Nyolcmillió SIM-kártya

Hazánkban augusztusban 8 316 687 plasztiklapocska volt a telefonkészülékekben -- vagy hevert kihasználatlanul a fiók mélyén. Ugyanakkor 7 738 489 volt azoknak a kártyáknak a száma, melyekkel tulajdonosuk az elmúlt három hónapban részt vett a mobilforgalmazásban (azaz beszélt, vagy adatátvitelre használta a kártyát).

A Vodafone részesedése 2004 májusában az aktív SIM-kártyák alapján 17,43 százalék volt (ez kb. 1 275 000 kártyát jelent), míg augusztusban ez az arány 18,9 százalékra (1 463 000 kártyára) nőtt. A T-mobile májusban 47,63 (3 571 ezer kártya), augusztusban pedig 47,74 százalékot (3 694 ezer kártyát) birtokolt. Ezzel szemben a Pannon GSM részesedése 34,52-ről 33,36 százalékra csökkent (miközben aktív kártyáinak száma 2 584 ezerről 2 581 ezerre csökkent).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról