Szerző: Ady Krisztián

2004. november 24. 10:47

Milliónyi számítógépen lapulnak tudtunk nélkül a rosszindulatú kémprogramok

[TechConnect] A Symantec is közzétette legújabb spy- és malware-szűrési eredményeit: a vállalat által átvizsgált számítógépek 64 százalékán találtak valamilyen rosszindulatú alkalmazást, kémprogramot. A malware a rosszindulatú kódok gyűjtőneve, míg a spyware alatt a felhasználói adatokat és szokásokat figyelő, gyűjtő és kiszolgáltató alkalmazásokat értjük. Utóbbiak képesek ellopni bankkártyánk számát, biztonsági kódját és egyéb személyes adatainkat is.

A Symantec felmésére szerint a számítógépek 31 százalékán trójai, azaz hátsó ajtót nyitó alkalmazás is megtalálható volt, mely átjáróházat varázsolt a felhasználó számítógépéből. Ezekre a számítógépekre szabad a bejárás a rosszindulatú szoftvert készítők számára. Ezek az alkalmazások kifigyelhetik jelszavainkat és egyéb titkos kódjainkat is.

A megvizsgált gépek egyharmadán további káros alkalmazások, például úgynevezett "dialer", tárcsázóprogramok is voltak. Ezek az alkalmazások a modemes felhasználók számára jelenthetnek óriási veszélyeket, tudtunk nélkül lebontják modemes kapcsolatunkat, majd egy emelt díjas, külföldi telefonszámot tárcsáznak, hatalmas telefonszámlát generálva a vonal tulajdonosának.

A Symantec által ellenőrzött számítógépek 14 százalékán vírusok, férgek és egyéb "kártevők" is garázdálkodtak. A vállalat által összeállított toplista élén az Adware.Binet kémprogram áll 23 százalékos eredménnyel. Ezt az alkalmazást követik a MHTMLRedir.Explit, Trojan.Dasmin.B és Adware.lop malware programok.

Rémisztő számok

Az America Online internetszolgáltató és a National Cyber Security Alliance (NCSA) szakemberei által készített, nemrég publikált eredmények is alátámasztják a Symantec legújabb eredményeit. A két cég felmérése alapján elkészült jelentés azt mutatta, hogy a PC-felhasználók biztonsági szempontból igen képzetlenek, háromnegyedük egyáltalán nem tudta, mi a különbség a vírusirtó és a tűzfal között. A megkérdezettek kétharmada egyáltalán nem használ a gépén tűzfalat.

A víruskeresők tekintetében már jobb a helyzet, a felhasználók 85 százaléka már feltelepített ilyen alkalmazást, azonban kétharmaduk már több mint egy hete nem frissítette az információs adatbázist, azaz a legújabb kártevők ellen védtelen. A kutatásban szereplő PC-k ötöde vírussal fertőzött volt.

Hatalmas veszélyek

A fenti számok azt mutatják, hogy a felhasználók egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy miféle kockázatokkal jár az, ha gépüket az internetre kapcsolják, és nem tudják, milyen biztonsági megoldásokat kellene alkalmazniuk. Tíz felhasználóból kilencnek fogalma sem volt arról, hogy gépére milyen kártevő települt fel, és milyen veszélyeknek teszi ki az adatokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról