Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 24. 08:55

Növelte előnyét a szerverpiacon az IBM

[News.com] Növelte előnyét a szerverek piacán az IBM, a Nagy Kék elsősorban a HP-től és a Suntól szerzett piaci részesedést -- derül ki az IDC adataiból.

A harmadik negyedévben a globális szerverpiac 5,5 százalékkal 11,5 milliárd dollárra emelkedett. Az IBM növelte leginkább az eladásait, a cég forgalma 6,3 százalékkal 3,4 milliárd dollárra nőtt, így a piac 31,7 százalékát szerezte meg. A gyártók rangsorában második Hewlett-Packard eladásai 3,1 milliárd dollárt tettek ki. A harmadik helyen a Sun Microsystems állt, a cég mindössze 0,1 százalékos növekedést ért el, míg a negyedik Dell 14,1 százalékkal 1,17 milliárd dollárra növelte eladásait. Az ötödik helyen a Fujitsu Siemens állt, a cég 714 millió dollár értékben adott el szervereket.

A HP vezet a UNIX-piacon

A fokozatosan csökkenő UNIX-piacon a HP volt a legnagyobb szállító, az IDC adatai szerint a vállalat 1,27 milliárd dollár forgalmat ért el, míg a második Sun csupán 1,14 milliárd dollárt, a harmadik IBM pedig 1,05 milliárd dollárt. E gyártók közül csak az IBM tudott növekedést elérni, a Sun és a HP forgalma egyaránt csökkent. A UNIX operációs rendszert futtató szerverek forgalma összességében 2,3 százalékkal 4 milliárd dollárra nőtt, a leszállított rendszerek száma azonban 8,3 százalékkal emelkedett.

Az x86 processzoros szerverek eladásai 18,4 százalékkal 5,4 milliárd dollárra emelkedtek, sorozatban ez volt a harmadik olyan negyedév, amikor az x86 szerverek forgalma felülmúlta a RISC-processzoros szerverek eladásait. Az IDC adatai szerint a 64 bites kiterjesztéssel rendelkező x86 processzorok szegmensében az AMD és az Intel szinte fej fej mellett versenyeztek, "Nocona" magos Xeon-alapú szerverből 60 ezer, Opteron-alapú kiszolgálóból 52 ezer kelt el. Az opteronos szerverek több mint fele Linuxot futtatott, a Xeon esetében a Windows volt a domináns operációs rendszer.

Döntetlenre áll a Windows és a UNIX csatája

A Linuxot futtató szerverek forgalma 42,6 százalékkal 1,06 milliárd dollárra emelkedett. A linuxos szerverek szegmensében a HP volt a legnagyobb szállító, a második helyet az IBM, a harmadikat a Dell kaparintotta meg. A Windowst futtató szerverek eladásai 13,3 százalékkal 3,9 milliárd dollárra nőttek, azaz közel azonos szintre, mint a UNIX-szerverek forgalma.

A szerverek piaca immár másfél éve nő, azonban csak a legutóbbi két negyedévben volt igazán erős a bővülés. Vernon Turner, az IDC elemzője úgy véli, a vállalati informatikai kiadásokban egyre nagyobb súlyt kapnak az új projektek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról