Szerző: Ady Krisztián

2004. november 23. 14:21

Páratlan teljesítményt nyújt az ATI új, csúcskategóriás mobil videovezérlője

[Clubic.com/Anadtech] Az ATI nemcsak az asztali grafikus processzorok piacán erősít, hanem a jövő hónaptól notebookokban is megtalálható lesz új PCI Express felületű mobil megoldása, az X800 grafikus processzor. A vállalat emellett egy Mobility Radeon X300 nevű, alsó kategóriás mobil videovezérlőt is bejelentett, amely szintén PCI Express felületű.

Új energiakatarékos technológia

A két új chipben található legérdekesebb fejlesztés a DLCS (Dynamic Lane Count Switching) névre keresztelt energiatakarékos technológia. Amint az ismert, a PCI Express felületű grafikus processzorok összesen 16 darab, egyenként 250 MB/sec sávszélességű csatornát használnak arra, hogy az alaplapi chipkészlettel kommunikáljanak, innen a PCI Express x16 jelölés.

A DLCS segítségével a chip a 16 kommunikációs csatornából 15-öt egyszerűen ki tud kapcsolni, ha azokra nincs szükség, például nem fut teljesítményigényes grafikus alkalmazás. Az ATI szerint a DLCS akár 30 százalékkal is csökkentheti a fogyasztást, de ki is kapcsolható. A vállalat már dolgozik a DLCS következő változatán, amely szükség szerint 16, 8, 4, 2 vagy 1 csatornát használ a kommunikációra és képes e módok között dinamikusan váltani.

Az ATI új mobil chipjei a korábbi modellekhez hasonlóan képesek a terhelés függvényében változtatni órajelüket és működési feszültségüket, valamint egyes részeik teljesen ki is kapcsolhatók, további energiát takarítva meg. Mindezek a folyamatok a felhasználótól teljesen függetlenül, automatikusan mennek végbe.

Páratlan teljesítmény

A Mobility Radeon X800 grafikus vezérlő 12 renderelő futószalaggal rendelkezik, memóriabusza 256 bites, és GDDR3 memóriachipeket is támogat. A chip órajele 400 MHz, a memória szintén 400 MHz-en ketyeg. Az X300 esetében 4 futószalagról, 350 MHz-es órajelről és 300 MHz-es memóriáról beszélhetünk. A chipeket 0,13 mikronos csíkszélességű technológiával gyártják.

A Mobility Radeon X800 páratlan grafikus teljesítménnyel rendelkezik, az előzetes teszteredmények szerint alaposan helybenhagyja a rivális NVIDIA legerősebb mobil grafikus processzorát. A termék decembertől lesz elérhető, elsőként az Alienware, az Eurocom, a Rock'n'roll és a Velocity Micro noteszgépeiben. A Mobility Radeon X300 piaci premierjére januárig várni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról