Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 22. 08:58

Az Oracle megszerezheti a PeopleSoftot

[News.com/WSJ] A PeopleSoft részvényeseinek több mint 60 százaléka adná el értékpapírjait az Oracle-nek, az üzleti szoftvereket gyártó vállalat vezetése ennek ellenére továbbra is elutasítja a felvásárlási ajánlatot.

Túl alacsony az ár

Pénteken éjfélkor járt le az Oracle 24 dolláros ajánlata a PeopleSoft részvényeire, a megjelölt időpontig a közkézen levő papírok több mint 60 százalékát ajánlották fel megvásárlásra a tulajdonosok. A tranzakció azonban továbbra sem jöhet létre, ugyanis a PeopleSoft bejelentése szerint "a részvényesek többsége szerint az ár túl alacsony". A PeopleSoft papírjai a pénteki tőzsdezáráskor 23,17 dollárt értek.

Mindkét tábor elismeri, hogy voltak olyan intézményi nagybefektetők, amelyek felajánlották eladásra részvényeiket, aztán a PeopleSoft unszolására végül visszakoztak, hogy később talán jobb árat alkudhassanak ki.

"Az idő a PeopleSoft vezetőinek dolgozik, de nem feltétlenül a részvényeseknek" -- véli Charles J. Di Bona, a Sanford C. Bernstein befolyásos elemzője, aki szerint az Oracle valószínűleg inkább visszavonja az ajánlatát, minthogy tovább emelje a vételárat. Az Oracle korábban közölte, hogy más vállalatok felvásárlását is fontolgatja.

Időzített bombák

A PeopleSoft vezetőinek ellenállása mellett az Oracle számára további komoly problémát jelentenek a PeopleSoft által elhelyezett "időzített bombák". Az egyik ilyen az ügyfélbiztosítási program, amelynek értelmében a PeopleSoft-ügyfelek a befizetett licencdíjak akár ötszörösét is visszakaphatják abban az esetben, ha a céget felvásárolják, illetve ha a vevő az elkövetkező négy éven belül beszüntet bizonyos terméktámogatási szolgáltatásokat. Az Oracle bíróságon támadja az időzített bombákat, jogi szakértők szerint azonban valószínűtlen, hogy a bíró az időzített bombák eltávolítására kötelezné a PeopleSoftot, azonban elképzelhető, hogy a bírósági tárgyalások során a felek végül megegyeznek.

A PeopleSoft jövő tavasszal tartja részvényeseinek éves gyűlését, ezen a rendezvényen az Oracle -- a részvényesek támogatásával -- eséllyel leválthatja a vállalat igazgatótanácsának egy részét, és végül átveheti az irányítást a cég felett.

Az Oracle számára azért fontos a PeopleSoft megszerzése, mert a válalat saját üzleti szoftverei nem túl kelendőek a piacon: a legutóbbi negyedévben a forgalmuk látványosan visszaesett. Az Oracle-nek ezért mindenképp újítania kell, hogy versenyben maradhasson a piacvezető SAP-val.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról