Szerző: Ady Krisztián

2004. november 19. 15:05

Lebénítja az okostelefont az első symbianos trójai program

[F-Secure] Megjelent az első, valóban kártékony program a Symbian operációs rendszert futtató Nokia 7610 okostelefonra: a Skulls névre nevezett kód szerencsére nem terjed tovább önmagától. A magát témamenedzselő szoftverként hirdető, ingyenesen letölthető "Extended theme.SIS" alkalmazás a telepítését követően szinte teljesen használhatatlanná teszi a telefont.

A Skulls telepítését követően minden alkalmazás ikonja egy halálfejes ikonra cserélődik, és ettől a pillanattól kezdve ezek az alkalmazások nem lesznek elérhetőek. Ez azt jelenti, hogy a hívások kezdeményezésén és fogadásán kívül mást nem tudunk csinálni a telefonnal, még egy SMS- vagy MMS-üzenetet sem tudunk küldeni.

A Skulls települése esetén a legfontosabb, hogy nem szabad újraindítani a telefont. A kártékony szoftver eltávolításához a következő lépésekre lesz szükség:

  • A c:Systemappsappinst könyvtárból le kell törölni az Appinst.aif és AppInst.app állományokat
  • Meg kell nyitni az alkalmazásokat tároló menüt
  • A webböngésző ikonja változatlan maradt, el kell indítani
  • Le kell tölteni a http://mobile.f-secure.com webcímről az F-Secure Mobile Anti-Virus alkalmazást
  • Telepítést követően megkerestetni a kártékony AIF állományokat
  • Ezt követően a telefonból el kell távolítani a Extended theme.sis-t

Mobil antivírus alkalmazást egyelőre csupán az F-Secure és a McAfee kínál a mobiltelefonok tulajdonosainak, utóbbi azonban egyelőre kizárólag a japán NTT DoCoMo legújabb okostelefonjaiban található meg. A szóban forgó Nokia telefont az F-Secure termékével védhetik a felhasználók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról