Szerző: Ady Krisztián

2004. november 19. 11:28

Visszavágó: jönnek a keskenyebb katódsugárcsöves televíziók

[News.com] Régi technológia új köntösben: a katódsugárcsöves tévék jó eséllyel verhetik vissza a plazma- és LCD televíziók, lapos készülékek támadását. Az LG.Philips és a Samsung a jövő évben dobják piacra új televíziókészülékeiket, melyek laposképernyőkhöz hasonló mélység mellett nyújtják a katódsugárcsöves képernyők kiváló képminőségét.

A nagyméretű, 30 hüvelyk feletti CRT televíziók egyik legnagyobb problémája a katódsugárcső miatti hatalmas mélység, emiatt meglehetősen nehéz a készüléket optimálisan elhelyezni, illetve nagyobb méretű helyiségekben nyílik csupán erre lehetőség. A laposkijelzők, LCD- és plazmatelevíziók jóval keskenyebbek, megoldják ezt a gondot, viszont az áruk jóval magasabb.

Az új CRT-technológiára épített televíziók jóval kisebb mélységűek hagyományos társaiknál: a Samsung 30 hüvelykes (76 cm-es), új technológiát alkalmazó képcsövet tartalmazó TV-je csupán 16 hüvelyk (40 cm) mély, ez 10-15 cm-rel kevesebb a hasonló képátlójú hagyományos készülékek mélységénél. Noha még a 16 hüvelykes érték is legalább kétszerese a laposkijelzők mélységének, ez az már közelít az elfogadható értékhez.

Az új, keskenyebb felépítést lehetővé tévő katódsugárcsöves technológia egy másik érzékeny pontján is támadja a plazma- és LCD-televíziókat: jelentősen olcsóbb lehet náluk. A jövő év végén piacra kerülő modellek ugyan még viszonylag magas áron indulnak, a gyártás felfutását követően azonban jelentősen csökkenhet majd ezeknek a modelleknek az ára is, közelítve a jelenleg forgalmazott hagyományos készülékek árához.

A lapos CRT televíziók egy régóta tátongó piaci űrt tölthetnek be: azok vásárolhatnak a jövőben ilyen készülékeket, akik sokallják a nagyméretű plazma- és LCD televíziók árát, netán korlátozott hellyel rendelkeznek, azonban nem szeretnének lemondani a nagyobb képméretekről sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról