Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 19. 10:23

Komoly biztonsági kockázatot jelentenek a vállalati notebookok

[HWSW] A Websense által közzétett kutatás eredményei szerint az európai vállalatok nem védik sem magukat, sem dolgozóikat az internetről érkező rejtett támadások ellen. A felmérésben részt vevő ötszáz, laptopot használó alkalmazott nagy része jogi és gazdasági károkkal veszélyezteti cégét, emellett személyes adatait sem védi.

A biztonsági szabályok haszontalanok

A felmérés többek között fényt derít arra, hogy az alkalmazottak munkával nem kapcsolatos szoftvereket is letöltenek laptopjukra, és megengedik annak használatát a munkahelyen kívül másoknak is, sokan pedig laptopjukat használva kapcsolódnak fájlcserélő hálózatokhoz, vagy töltenek le illegálisan zenét és filmeket. Az ilyen műveletek akaratlanul is kaput nyitnak a gépre a rosszindulatú programkódok előtt, az adott laptop kapcsolódásakor az egész vállalati hálózatot is veszélyeztetve.

A vizsgált vállalatok több mint fele engedélyezi az internet-használatot a laptopokon, viszont csak negyedük alkalmaz ennek ellenőrzésére tartalomszűrő rendszert. Az a tény azonban, hogy az alkalmazottak az intézmény zárt rendszerén kívül is letöltenek szoftvereket, azt jelenti, hogy a biztonsági szabályok haszontalanok, az üzleti és személyes adatokat a keyloggerek, betörők és jelszóhalászok ellen nem védi semmi.

Fájlcsere, pornó, warez

A dolgozók csaknem fele elismeri, hogy mások is hozzáférnek a laptopjukhoz amikor a munkahelyen kívül tartózkodnak, minden ötödiknek pedig fogalma sincs arról, hogy tulajdonképpen ki és mire használja azt. A megkérdezettek több mint háromnegyede a munkahelyen kívül a munkához nem kapcsolódó szoftvereket is le szokott tölteni a céges laptopra. Ijesztő, hogy tízből csak egy alkalmazott törődik azzal, hogy cégét megbüntethetik a szerzői jogok megsértéséért az illegális zene- vagy filmletöltések miatt.

A megkérdezettek közel fele használ fájlcserélő alkalmazásokat, látogat erotikus tartalmú vagy warezoldalakat, azonban a legtöbben úgy érzik, a noteszgépük állapotáért a vállalat számítástechnikai osztálya felelős. A felmérésben résztvevők háromnegyede beismerte, hogy nem mindig olvassa el a szoftverek letöltésére vonatkozó feltételeket és szabályokat, nem csoda hát, hogy a felhasználók 15 százaléka fedezett fel PC-jén olyan szoftvereket, amelyeket nem is akart letölteni.

A biztonság a távmunka feltétele

"Felmérésünk kimutatta, hogy a laptopot használó dolgozók nincsenek tudatában az internet legtöbb rejtett veszélyének" -- mondta Geoff Haggart, a Websense európai részlegének alelnöke. "A legtöbben nem értik teljesen internetes műveleteik veszélyeit, ennél azonban sokkal nyugtalanítóbb az a tény, hogy magukat és foglalkoztatóikat is kiteszik a rosszindulatú tartalmakból fakadó mindenféle támadásnak. A cégeknek képezniük kell alkalmazottaikat, hogy megfontolt döntéseket hozva tegyék biztonságossá az internetes böngészést laptopjaikon."

"A kutatás eredményei nyilvánvalóak. Az európai vállalatoknak rá kell ébredniük a laptophasználók jelentette jogi és biztonsági veszélyekre, és megfelelő intézkedéseket kell foganatosítaniuk ezek kiküszöbölésére" -- folytatta Haggart. "A távmunka csakis azáltal válhat életképes és biztonságos lehetőséggé, a vállalatok csakis azáltal élvezhetik a költségmegtakarítás és a dolgozók megnövekedett hatékonyságának előnyeit, ha mindezt figyelembe veszik." 2002-ben Európában a távmunkások száma 80,6 millió volt, de az IDC piackutató cég szerint ez a szám 2007-re eléri a 99,3 milliót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról