:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 22. 15:00

Már az Internet2 hálózaton is folyik a fájlcsere

[News.com] Az amerikai filmstúdiók érdekvédelmi szervezete, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) tárgyalásokat folytat az Internet2 hálózat fejlesztőivel, egyfelől az illegális fájlcsere megakadályozásáról, másfelől a következő generációs, internetes tartalomközvetítés lehetőségeiről.

Egy DVD letöltése 10 másodperc

Az Internet2 egy, a jelenlegi internetnél sokkal gyorsabb hálózat, amelyet technológiai cégek és egyetemek működtetnek elsősorban tudományos céllal. Az egyetemeken azonban egyes diákok már rákattantak a hálózatra, és itt is megindult az illegális fájlcsere. Az Internet2-vel egy teljes DVD ugyanannyi idő alatt tölthető le, mint a hagyományos interneten egy MP3 formátumú zeneszám: a kutatók nemrég Svájc és Japán között másodpercenként 7,2 gigabites adatsebességet értek el, ezzel a sebességgel egy teljes DVD letöltése 10-12 másodpercig tartana.

Egyes mérések szerint az internetes adatforgalom mintegy harmadát a fájlcserélők adják. Az Internet2-n ez az arány sokkal alacsonyabb, mindössze 7 százalék körül van, annak ellenére, hogy számos egyetemen tiltva, vagy legalábbis korlátozva van a fájlcsere.

Új út a fogyasztókhoz

Az MPAA már régóta tárgyal az Internet2 hálózatot fejlesztőkkel, a folyamat eredményeképp a filmstúdiókat tömörítő szervezet is részt vehet az Internet2 fejlesztésében. "Már régóta együtt dolgozunk, hogy megismerjük azokat a lehetőségeket, hogyan használhatnánk ezt a nagysebességű hálózatot tartalom terjesztésére, valamint hogyan akadályozzuk meg az illegális anyagok terjedésér" -- mondta Charles Russel, az MPAA internetes szabványokkal és szolgáltatásokkal foglalkozó alelnöke, hozzátéve, hogy a "kettő együtt jár".

Az Internet2 nemcsak veszély, lehetőség is a filmstúdiók, a tartalomipar számára, hogy teljesen új utakon érje el a fogyasztókat. A döbbenetesen gyors hálózat elterjedésével lehetővé válhat, hogy a fogyasztók az otthonukban ülve tölthessenek le kiváló minőségű, akár nagyfelbontású, tárhatású hanggal ellátott filmeket -- persze fizetség fejében. Egy nemrégiben elvégzett kísérlet keretén belül a Georgia Egyetemről a Dél-Kalifornia Egyetemre sugároztak egy nagyfelbontású filmet tízcsatornás hanggal az Internet2-n keresztül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.