Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. november 17. 18:31

Vodafone GPRS: pert nyertek a fogyasztóvédők, ismét korlátlan lehet a mobil internethasználat

[HWSW] Jogerősen megnyerte a Vodafone-nal szemben indított pert az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE). A per tárgya az a szerződésmódosítás volt, ami a Vodafone Rock ’n’ Roll előfizetést használó ügyfeleit érintette: míg 2002. július 15-től a szolgáltató korlátlan internet-hozzáférést ígért a GPRS-képes készülékkel rendelkezők számára, 2003. február 10-én adatforgalmi korlátozást vezetett be a szolgáltatásra.

Húszezer csalódott ügyfél

A szerződésmódosítás nemcsak a Vodafone korábbi ígéretei miatt érintette kellemetlenül az előfizetőket, hanem azért is, mert a mobilszolgáltató egy éves hűségszerződéshez kötötte az akciós, internetezésre alkalmas mobiltelefonját. Mint emlékezetes, akkoriban szüntette meg a Matáv a Mindenkinek díjcsomagot, így igen sok modemes internetezőnek jelentett alternatívát a kedvezőnek tűnő vodafone-os ajánlat. A szolgáltató közlése szerint húszezer ügyfélt toborzott akkoriban a korlátlan internet ígéretével.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta a szerződésmódosítás érvénytelenítését, és kötelezte a Vodafone-t, hogy napilapok útján tegye közzé a visszamenőleges módosítást. Jogtalan és érvénytelen tehát a Vodafone Rt. azon eljárása, hogy egy korlátlanul meghirdetett szolgáltatást időközben egyoldalúan –- az előfizetők számára jelentős hátrányt okozva –- korlátoz, állapította meg az OFE közleménye.

Vissza az egész

Dr. Baranovszky György, az OFE jogi és tanácsadási vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a Vodafone-nak mindazon előfizetői számára vissza kell állítania a korlátlan internet-hozzáférést, akiknek a szerződéskötés idején hatályos általános vállalkozási feltételekben ez az ígéret szerepelt. Baranovszky elmondta: azok az előfizetők, akik az adatforgalmi korlátozás bevezetése miatt hagyták ott a mobilszolgáltatót és az egy éves hűségszerződést emiatt bontották fel, az elbukott letéti díjat immár jogszerűen visszakövetelhetik.

Lapunk kérdésre a Vodafone sajtóosztálya úgy válaszolt, hogy egyelőre nem tudják megmondani, mikor kerül sor a korlátozás feloldására, illetve mikortól fogadják a kártérítésért jelentkező előfizetőket. Mint megtudtuk, minderről csak az ítélet kézhezvétele után döntenek.

Összefogtak a fogyasztóvédők

Korábban az internetezők érdekvédelmét felvállaló Netért Egyesület is perbe fogta a Vodafone-t, ugyancsak az adatforgalmi korlátozás bevezetése miatt. A bíróság első fokon ugyan az egyesületnek adott igazat, ám másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla egy jogrendi passzusra hivatkozva azt állapította meg, hogy a Netért nem perképes: közhasznú pert ugyanis csak két éve bejegyzett szervezet kezdeményezhet, a Netértet pedig épp a Matáv-kedvezmények eltörlése hívta életre, így abban az időben még nem indíthatott volna pert.

A Netérttől függetlenül azonban -- szinte azzal párhuzamosan -- az OFE is perelte a Vodafone-t, amivel kapcsolatban ma hirdette ki a fogyasztók szempontjából kedvező ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla. Érdekesség, hogy a Netért három tagja -- magánszemélyként -- pertársaságot alkotott az OFÉ-val, így a felperesek közt mindkét fogyasztóvédő egyesület képviselve volt.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról