Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 17. 12:03

Használja jótékony célra PC-je kihasználatlan kapacitását!

[HWSW] Az IBM a világ vezető tudományos, oktatási és emberbaráti szervezeteinek képviselőivel együtt elindította "World Community Grid" elnevezésű programját, amely az otthoni és vállalati számítógépek kihasználatlan kapacitását mozgósítaná a világ legsúlyosabb egészségügyi és társadalmi problémáinak megoldására. Becslések szerint a világon több mint 650 millió PC van használatban, és ezek mindegyike a World Community Grid projekt potenciális résztvevője.

Bárki csatlakozhat az AIDS elleni harchoz

A World Community Grid a világ számítógépeinek hatalmas kihasználatlan kapacitását szeretné igénybe venni olyan kutatások folytatására, melyeknek célja különböző betegségek, mint az AIDS, az Alzheimer-kór vagy a rák jobb megismerése, illetve természeti katasztrófák hatékonyabb előrejelzése, valamint a világ élelmiszer- és vízkészleteinek megőrzése érdekében folytatott kutatómunka segítése. Bárki önkéntesen felajánlhatja számítógépének használaton kívüli idejét azzal hogy, letölti a World Community Grid ingyenes szoftverét, és regisztrálja magát.

Grid
A grid technológia önálló számítógépek ezreit vagy akár millióit képes összefogni egy hatalmas teljesítményű, óriási rendszer létrehozásához, amely a világ legnagyobb szuper- számítógépeink sebességétt jóval meghaladó kapacitás biztosítására is képes. A jelenlegi legnagyobb gridet a földön kívül élet jeleinek kutatására használják az 1999-ben indított SETI@Home projekt keretein belül. Világszerte több mint ötmillióan keresik a földön kívüli élet nyomait, a projektben résztvevő számítógépek eddig 2,1 millió évnyi számítási feladatot végeztek el.
A World Community Grid első projektje keretében remélhetőleg sikerül majd azonosítani az emberi proteomot alkotó fehérjéket, és ezen keresztül jobban megismerni az olyan betegségek okait és lehetséges gyógymódját, mint a malária vagy a tuberkulózis. A World Community Grid további projektjeit egy újonnan létrehozott tanácsadó testület, a World Community Grid Advisory Board választja majd ki olyan vezető kutatóintézetek, állami és non-profit szervezetek javaslatainak értékelésével, mint a National Institutes of Health, a Mayo Klinika, az Oxfordi Egyetem, az Egészségügyi Világszervezet, valamint az ENSZ. Az önkéntesek számítógépének kapacitását igénybevevő projektek sajátossága, hogy a szoftverek és az elért eredmények egyaránt nyilvánosak.

Sikeres és működőképes a modell

Az IBM-hez csatlakozott a projekt keretében a grid-megoldások terén vezető szerepet betöltő United Devices is, amely azt tervezi, hogy a programban résztvevő PC-k és laptopok kihasználatlan kapacitását már meglévő világméretű grid-hálózatában összesíti. Az IBM és a United Devices már korábban is együttműködött a himlőkutatás számára létrehozott projektben, melyben több mint kétmillió önkéntes vett részt. Az eredményeket az elmúlt év végén adták át az USA Védelmi Minisztériumának további tanulmányozásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról