Szerző: Ady Krisztián

2004. november 17. 11:00

Egy év múlva már Blu-Ray meghajtókkal szerelik a HP számítógépeit

[News.com] A világ egyik legnagyobb PC-szállítója, a Hewlett-Packard bejelentette, hogy 2005-ben már akár tízszer több adatot is tudunk archiválni egy-egy optikai lemezre, a vállalat ugyanis 2005 végén, 2006 elején már Blu-Ray meghajtókkal is szerelni fogja egyes számítógépeit és notebookjait.

A HP az első a nagyobb PC-gyártók közül, mely bejelentette, hogy támogatja a többnyire DVD-utódként emlegetett Blu-ray formátumot. A Blu-Ray lemez akár 50 gigabájt adat tárolására is képes két réteg használatával. A manapaság terjedő kétrétegű DVD-lemezek maximum 8,5 gigabájt adat tárolására képesek. A vállalat által alkalmazott PC-s meghajtók támogatni fogják a CD- és DVD-lemezek olvasását is.

"A Blu-Ray-t támogató döntésünk a nagyobb kapacitásnak (a 30 gigbájtos HD-DVD-vel szemben) és a spcifikációban található, interaktivitást lehetővé tévő képességeknek köszönhető" -- nyilatkozta Maureen Weber, a HP optikai tárolóeszközökkel foglalkozó divíziójának vezérigazgatója.

A HP tagja a Blu-ray Disc Szövetségnek (korábban Blu-ray Disc Founders Group), mely fejleszti és terjeszti a Blu-ray Disc optikai formátumot. A szövetségnek csaknem kilencven tagja van, többek között olyan szórakoztatóelektronikai óriások, mint a Sony, az LG, a Matsushita, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp és a Thomson.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról