Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 17. 09:18

Várakozáson felüli negyedévet zárt a HP

[News.com/WSJ] A Hewlett-Packard tegnap tette közzé október 31-én véget ért pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat a korábban leszállított várakozásoknál magasabb nyereséget ért el, mivel sikerrel teljesítette szigorú költségcsökkentési programját. Látványosan javult a nagyvállalati hardvereket gyártó részleg teljesítménye, a nyomtatók forgalma pedig rekordot döntött.

Szigorú költségcsökkentés

A HP a negyedévben 21,4 milliárd dolláros forgalom mellett 1,09 milliárd dollár, azaz részvényenként 37 cent nyereséget ért el. Egy évvel korábban a vállalat 19,9 milliárd dolláros forgalomról és 862 millió dollár profitról számolt be. Az egyszeri költségeket leszámítva a HP nyeresége a legutóbbi negyedévben részvényenként 41 centet tett ki, ami felülmúlta a cég saját, 35-39 centes várakozásait. A Reuters Estimates által megkérdezett elemzők átlagosan 37 cent részvényenkénti profitra számítottak.

"Nyolc százalékos, stabil forgalomnövekedést produkáltunk a negyedévben. Minden divízióban és minden régióban rekordszintű árbevételt értünk el" -- mondta Carly Fiorina elnök-vezérigazgató. "A teljes évre vetítve 9 százalékkal növeltük bevételünket. Ötmilliárd dolláros rekordnyereségről számolhatunk be, és most sikerült az eddigi legkiegyensúlyozottabb teljesítményt elérnünk az egyes szegmensek között."

A legszembetűnőbb változást a szervereket és tárolóeszközöket gyártó nagyvállalati részleg tudta felmutatni: a divízió 7 százalékkal 4,1 milliárd dollárra növelte bevételét. Sokkal látványosabb az összehasonlítás a megelőző, katasztrofális negyedévvel, ugyanis ahhoz képest a részleg 22 százalékkal magasabb forgalmat ért el. Az üzletág nyeresége most 107 millió dollár volt, míg az előző negyedévben 208 millió veszteségről volt kénytelen beszámolni. Carly Fiorina elmondta, hogy az előző negyedév kínos eredményeit okozó szoftverbevezetési probléma ma már múlté. Az aprócska bökkenő pár hónappal ezelőtt három felsővezető állásába került.

Rekordot döntöttek a nyomtatók

A HP legnagyobb önálló üzletága, a nyomtatással és digitális képalkotással foglalkozó divízió 5 százalékkal 6,5 milliárd dollárra növelte a bevételét és 1,1 milliárd dolláros rekordnyereséget ért el. A negyedév során a HP 14 millió nyomtatót szállított le megrendelőinek, ami szintén új rekord a cég történetében. A nyomtatási kellékanyagok, tonerek, tintapatronok forgalma 8 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatási üzletág 13 százalékkal 3,7 milliárd dollárra növelte bevételét, a nyeresége azonban 6 százalékkal 367 millió dollárra esett vissza. A személyi számítógépes részleg forgalma 9 százalékkal 6,5 milliárd dollárra nőtt, a divízió nyeresége pedig háromszorosára emelkedett, elérve a 78 millió dollárt. Az asztali és a noteszgépek forgalma 6 illetve 12 százalékkal élénkült az előző évhez képest. Az üzleti felhasználásra szánt termékeknél 12, az otthoni megoldásoknál pedig 4 százalékos javulás figyelhető meg. A szoftverrészleg bevétele negyedével 277 millió dollárra duzzadt, azonban a divízió 5 millió dolláros veszteségről volt kénytelen beszámolni.

Bob Wayman, a HP pénzügyi igazgatója szerint a most kezdődött pénzügyi év első felében a cég 41,8 és 42,3 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 72-74 cent profitot vár, ez egybeesik az elemzők várakozásaival.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról