Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 15. 14:45

A Microsoft letiltja a módosított Xboxokat

[News.com] Múlt kedden jelent meg a Microsoft Xbox konzolon futó Halo 2, amely egy nap alatt 125 millió dolláros rekordbevételt hozott, vagyis minden idők talán legkelendőbb játéka. Sok vevőnek azonban nem adatott meg a lehetőség arra, hogy az interneten keresztül is játsszon vele, a Microsoft ugyanis kitiltja hálózatából azokat az Xboxokat, amelyek hardverét megbütykölték.

Az internetes fórumokon sok százan panaszkodtak, hogy módosított konzoljukkal korábban probléma nélkül tudtak csatlakozni az Xbox Live internetes többjátékos szolgáltatáshoz, azonban a Halo 2 megjelenése óta a rendszer egyszerűen kidobja őket. A Microsoft nem árulta el, pontosan milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be. A vállalat szóvivője mindössze annyit közölt, hogy a módosított konzollal rendelkező felhasználók veszélyeztethetik a többi felhasználó játékélményét, a szolgáltatást üzemeltető Microsoft pedig mindent megtesz ennek megakadályozása érdekében.

A csalók tönkreteszik mások szórakozását

Az Xbox konzol megjelenése óta számos módosítási lehetőség látott napvilágot. Ezek közül a leginkább kézenfekvő az úgynevezett modchipek beépítése, amelyek lehetővé teszik a másolt játékok futtatását is. Sokan azonban másképp buherálják meg a készüléküket, a benne található merevlemezt cserélik nagyobbra, hogy aztán médialejátszóként használják a konzolt: némi módosítással az Xboxon még DivX videók is nézhetők.

A konzolgyártók minden lehetséges eszközzel harcolnak a modchipek ellen, hiszen ezek teszik lehetővé a másolt játékok futtatását, vagyis a modchipek szorosan összeforrnak a kalózkodással. Amint az ismert, a konzolok világában a gyártók nem a hardverek, hanem a játékok értékesítéséből tesznek szert nyereségre, vagyis létfontosságú a számukra, hogy minél több eredeti játék fogyjon.

Szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az olyan internetes többjátékos szolgáltatásoknál, mint amilyen az Xbox Live, a konzolgyártók nemcsak a kalózkodás, hanem a csalások miatt is aggódnak. "Egy módosított Xbox számos csalásra adhat lehetőséget, ezzel tönkretéve mások szórakozását. Szerintem az Xbox Live azért nagyszerű szolgáltatás, mert a Microsoft által működtetett, zárt rendszer, és bármi, ami ezt fenyegeti, az komoly veszélyt jelent a Microsoftra" -- mondta Billy Pidgeon, a Zelos Group elemzője. Az Xbox Live szolgáltatás előfizetői szerződésében szerepel is az a kitétel, amely szerint azt csak gyári eredeti állapotú konzollal szabad igénybe venni és a módosítások kizárást eredményezhetnek.

Akcióban a bütykölők

A Microsoft fenntartja a jogot, hogy információkat nyerjen ki a konzolokból, hogy biztosíthassa az Xbox Live működését, és a szerződés betartását. Korábban az Xbox Live csak a konzolok BIOS-át ellenőrizte, hogy az a Microsoft által készített eredeti szoftvert tartalmazza-e, de később megjelentek olyan módszerek, amelyek révén e védelmet meg lehetett kerülni -- például olyan kapcsolók, amelyekkel váltani lehetett a BIOS-ok között, így online játék esetén a konzol az eredeti szoftverrel üzemelt.

A most bevezetett biztonsági intézkedések már a konzolba épített merevlemezt is ellenőrzik. A Microsoft gyárilag 8 és 10 gigabájtos merevlemezeket épített az Xboxokba, amennyiben a tároló mérete ettől eltérő, akkor nyilván kicserélték. Ez a védelem azoknak "tesz keresztbe", akik nagyobb merevlemezt építettek az Xboxba, hogy több médiafájlt -- zenéket, videókat -- tárolhassanak. Egy feltevés szerint az Xbox Live az első bejelentkezéskor rögzíti és tárolja a merevlemezek adatait és később minden alkalommal ellenőrzi azt. Ha eltérés van, a felhasználót kizárják a szolgáltatásból.

A bütykölők bíznak benne, hogy hamarosan megtalálják a védelem ellenszerét. Sokan voltak, akik egyszerűen elmentek a boltba és vásároltak egy teljesen új Xboxot, hogy játszhassanak a Halo 2-vel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról