Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 15. 10:13

Egydolláros processzort tervez az AMD

[News.com] Az AMD pénteken rendezett elemzői konferenciáján vázolta a közeljövőre vonatkozó terveit. A vállalat elképzelései között egy rendkívül olcsó processzor is szerepel, amelyet fogyasztói elektronikai eszközökbe, például digitális tévékbe lehetne beépíteni. "Egydolláros x86 processzorokról beszélgetünk" -- mondta Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója.

x86 mindenütt

A cég vezetői szerint az AMD új termékeivel növelhetné részesedését a szerverek, vállalati asztali gépek és noteszgépek piacán, valamint beléphetne a fogyasztói elektronikai eszközök piacára is. A termékek közös jellemzője, hogy mindannyian a régóta ismert és széles körben elterjedt x86 utasításkészlet-architektúrára épülnek, azaz futnának rajtuk a már megírt szoftverek.

A vállalati szerverekbe, asztali gépekbe és noteszgépekbe az AMD a jövőre megjelenő kétmagos processzorait szánja. A cég 2006-ban egy teljesen új processzormaggal is jelentkezik ebben a szegmensben: a Pacifica kódnevű chip két magot tartalmaz, és olyan virtualizációs technológiával látják el, amelynek révén képes lesz egy időben több operációs rendszer futtatására is. A Pacifica emellett egy Presidio kódnevű biztonsági technológiát is felvonultat, amelynek részletei egyelőre nem nyilvánosak. Az AMD tervei között szerepel egy rendkívül alacsony fogyasztású chip vékony és könnyű noteszgépek számára, amely minden bizonnyal az Intel Pentium M ellenfele lesz a piacon.

A cég az "x86 mindenütt" stratégia keretén belül továbbra is dolgozik olyan integrált x86 processzorokon, amelyek annyira kis méretűek, keveset fogyasztanak és olcsók, hogy akár mobiltelefonokba is be lehet építeni őket. Az "x86 mindenütt" stratégia első gyümölcse a nemrég bemutatott Personal Internet Communicator, egy olcsó számítógép olyan fejlődő piacok számára, mint Kína, India vagy Dél-Amerika. A Personal Internet Communicator forgalmazása a negyedik negyedév során kezdődik meg.

Kedvező piaci kilátások

Hector Ruiz bizakodó a cég jövő évi kilátásaival kapcsolatban. Az elnök-vezérigazgató várakozásai szerint a processzorpiac mintegy 10 százalékkal nő majd, azonban az AMD ennél nagyobb növekedést fog elérni. Az AMD számára a legfontosabb feladat a nagyvállalati asztali gépek meghódítása. "A kisvállalati piacon erősek vagyunk, de a nagyvállalatoknál gyakorlatilag nem is vagyunk jelen" -- ismerte el Ruiz, aki szerint vállalata azért szorul ki erről a piacról, mert az Intel az "Intel Inside" program keretén belül komoly összegekkel támogatja a nagy PC-gyártók marketingkampányait. "Egyetlen PC-gyártót sem ismerek, aki ne utálná az Intel Inside-ot" -- mondta Ruiz, aki szerint az Intel Inside olyan függőséget alakít ki a gyártóknál, mint a kokain.

A mobiltelefonok piacán is kedvezőek a kilátások, Ruiz szerint 2005-ben 700 millió készülék eladása várható, amiből az AMD flash memória üzletága profitálhat. Bertrand Cambou, a Spansion névre keresztelt flash memória üzletág vezetője elmondta, hogy a vállalat kutatói nemrég olyan megoldást dolgoztak ki, amivel megduplázható a flash memóriák tárolókapacitása: cellánként kettő helyett négy bit tárolható, innen a QuadBit elnevezés. A QuadBit chipek 2007-ben jelenhetnek meg a piacon.

Az AMD további újdonsága az Ornand flash memória, amely a NOR és a NAND típusú flash chipek előnyös tulajdonságait egyesíti. A NOR memóriachipekkel nagy olvasási sebesség érhető el, ezek a chipek elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el. A NAND chipek elsősorban írási sebességben jeleskednek, és azonos kapacitás esetén lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál. A NAND típusú memóriák leginkább a digitális kamerák és MP3-lejátszók terjedésével váltak rendkívül népszerűvé. Cambou elmondása szerint az AMD tavaly a tíz legnagyobb mobiltelefon-gyártó közül hattal működött együtt, idén pedig már kilenccel.

Az elemzői konferencián Ruiz elmondta még, hogy alig várja, hogy a Paul Otellini-vezette Intellel versenyezhessen. Amint az ismert, a májusban nyugdíjba vonuló Craig Barrett elnök-vezérigazgatót Paul Otellini követi az Intelnél. Noha Ruiz és Otellini egyaránt évtizedek óta dolgozik a félvezetőiparban, még soha nem volt alkalmuk találkozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról