Szerző: Budai Péter

2004. november 12. 11:37

Leáll a Winamp fejlesztése?

[BetaNews] Lassan a Winampot készítő Nullsoft utolsó alkalmazottai is búcsút mondanak az AOL-nek, és ez hosszabb távon valószínűleg a zenelejátszó fejlesztésének leállítását vonja maga után. Már csak egy páran maradtak a fejlesztők közül, hogy az egykor szebb napokat megélt Winampot kisebb frissítésekkel lássák el, de jelentősebb változások már egyáltalán nem várhatóak.

Egy házasság válsága

A Winamp válságba kerülése nem jelentett nagy meglepetést a vállalathoz közeli források számára; véleményük szerint a szoftver a Nullsoft alapítója, Justin Frankel januári kilépése óta gyakorlatilag az életben maradásért küzd.

A Nullsoft és az AOL házassága sokak számára okozott csalódást. Miután az America Online 1999-ben csaknem 100 millió dollárért megvásárolta a kicsinek mondható céget, a Winamp fiatal, lendületes fejlesztői szembetalálkoztak a vállalat szigorú szabályaival, és ez ellen több alkalommal is megpróbáltak fellázadni. Az AOL a Nullsoftot eleinte laza pórázon tartotta, de a két csoport sorozatos ideológiai vitái további változásokat sürgettek.

A meg nem értett csapat

Frankel és csapata már ahhoz voltak szokva, hogy az új fejlesztéseket egy kávé mellett beszélgetve találják ki, és különösebb jóváhagyás nélkül juttatják el azt a tömegekhez. Frankel, és a szintén Nullsoftos fejlesző, Tom Pepper úgy dolgozták ki a decentralizált, peer-to-peer fájlcserélő hálózatot, a Gnutellát, hogy arról az anyacégnek nem sok tudomása volt.

A Gnutellát 2000 márciusában jelentették be, és ez meglehetősen felkészületlenül érte az AOL-t. A vezetőség attól tartott, hogy a szoftver az illegális tartalomterjesztés melegágyaként magának a cégnek is kárt okozhat, és akár a Time Warnerrel éppen folyamatban lévő összeolvadási tárgyalásokat is negatívan érintené. Az AOL hamar leállította a program munkálatait, azonban nem sokkal előtte kiszivárgott a szoftver forráskódja. Ezt követően sorra jelentek meg a Gnutella forrásra épülő fájlcserélő hálózatok.

Az AOL szeretett volna profitot termelni az ingyenesen elérhető Winampból; ez Frankelnek és csapatának sokszor kellemetlen pillanatokat és megoldásokat jelentett, de végül mindig kikerültek a figyelem középpontjából. 2003 júniusában betelt a pohár -- a Nullsoft az AOL engedélye nélkül jelentette meg WASTE nevű, titkosított fájlcserélő hálózatát. Frankel azzal fenyegette a vállalatot, hogy kiszáll a munkálatokból a WASTE projekt leállítása miatt, azonban a Winamp 5.0 megjelenéséig még továbbra is a csapat segítségére volt.

Frankel távozása után a Nullsoft több alkalmazottjától is megvált, és 2003 decemberében bezáratta San Franciscó-i irodájukat. Az AOL időközben egyre csökkenő előfizetői számmal küszködött, és saját alkalmazottai közül is 700 elbocsátását tervezte az elkövetkező hónapban. Ettől kedve a vállalat kevesebb figyelmet és pénzt áldozott a bekebelezett cégek támogatására, és ez a Winampon is meglátszódott.

A Nullsoft alapítói büszkék a Winampra

A szomorú helyzet ellenére a Nullsoftot alapító fejlesztők büszkék saját teljesítményükre. Többek között a Winamp tette lehetővé a digitális zenelejátszás rohamos elterjedését, és közel 60 millióan használják havonta.

A kiábrándító Winamp 3 után a Nullsoft fejlesztői alaposan újratervezték az alkalmazást, és 2003 végén kiadták az 5.0-s verziót. Korábban a Nullsoft Shoutcast technológiája az elsők között tette lehetővé a streaming-alapú zenehallgatást. Létrehozója, Tom Pepper egyszerűen "a net legnagyobb titkaként" tartja még ma is számon. A rendszer 170000 felhasználót szolgál ki párhuzamosan, és havi szinten 70 millió óra zenét hallgatnak segítségével szerte a világban.

Az AOL állítása szerint továbbra is elkötelezetten támogatja a Winampot -- de ez már csak az eredeti fejlesztők nélkül lesz lehetséges. Sokan attól tartanak, hogy ez könnyen a szoftver lassú bukását jelentheti, mint ahogy az a Sonique esetében is történt, miután a Lycostól kiléptek a lejátszó alkotói. A Sonique még évekig elérhető volt -- bár különösebb fejlesztések nélkül -- de múlt év márciusában végleg abbamaradtak a vele kapcsolatos munkálatok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról