Szerző: Ady Krisztián

2004. november 12. 10:34

A PalmOne kivonul a kínai piacról

[infoSync] A PalmOne bejelentette, hogy kivonul a kínai piacról, és befejezi saját fejlesztésű okostelefonjai értékesítését az ázsiai országban. A vállalat készülékei nem értek el komoly sikereket a kínai piacon, főleg a helyi gyártók, az Acer és a GSPDA hasonlóan Palm OS operációs rendszert futtató készülékeivel szemben. A döntés a PalmOne szerint csupán átmeneti.

A PalmOne jelenleg kizárólag a Palm OS operációs rendszerre épülő termékeket forgalmaz. A vállalat minden egyes eladott készülék után licencdíjat fizet a PalmSource-nak, amely a szoftver fejlesztését és licencelését végzi. A PalmOne és a PalmSource egy évvel ezelőtt még egy vállalathoz tartoztak, azonban tavaly ősszel szétváltak az útjaik.

A különválás egyik legfontosabb indoka az volt, hogy így a vállalatok függetlenek lehetnek, új fejlesztéseket próbálhatnak ki, új piacokra törhetnek be. Elemzők szerint logikus lépés lenne a PalmOne részéről, ha a Palm OS-re épülő termékek mellett más szoftvert futtató készülékekkel is megjelenne a piacon. Ha a cég nem vizsgálna meg új lehetőségeket, akkor nem használná ki a különválás egyik legfontosabb előnyét -- vélik a szakemberek.

A PalmOne nemrég jelentette be új mobiltelefonját, a Treo 650-et, amely elődjénél fejlettebb képességekkel próbálja elcsábítani a felhasználókat. A Treo 650 a korábbi készüléknél nagyobb felbontású kijelzőt és gyorsabb processzort, jobb digitális kamerát tartalmaz, akkumulátora már cserélhető, és Bluetooth adóvevővel is ellátták.

A Treo 650 első látásra alig különböztethető meg elődjétől, a Treo 600-tól. Michelle White termékmenedzser szerint ennek oka, hogy megtalálták a lehető legjobb kialakítást, méretet és formát az okostelefon számára, és semmi sem szólt a változás mellett. Közelebbről szemügyre véve feltűnhet, hogy a Treo 650 némileg gömbölyűbb elődjénél és a billentyűzete is más. "A vevők gyakorlatilag egy új, továbbfejlesztett Treo 600-at kapnak" -- mondta White, aki rámutatott, hogy az újítások java felhasználói visszajelzések alapján került a készülékbe.

A Treo 600 még 144 MHz-es Texas Instruments processzorra épült, az újdonság szíve azonban már egy 312 MHz-es Intel chip. További fontos változás, hogy a kijelző felbontása 160x160 pixelről 320x320 pixelre növekedett. Újdonság még a beépített digitális kamera, amelynek felbontása továbbra is csak 640x480 pixel, azonban a gyártó állítása szerint jobb minőségű képek és videók készíthetők vele, mint a Treo 600-ba szerelt kamerával.

A mobiltelefon akkumulátora immár cserélhető, ehhez jelentős átalakításokra volt szükség, mivel a Palm OS operációs rendszerrel működő készülékek a felhasználói adatokat RAM-ban tárolják, amelynek tartalma az akkumulátor eltávolításakor törlődik. Ezért a Treo 650 esetében erre flash memóiát használnak, amely megőrzi az adatokat. A Treo 650 memóriája SD/MMC kártyákkal bővíthető. Furcsa, hogy a vállalat által a Treo 600-hoz korábban piacra dobott Wi-Fi bővítőkártya nem kompatibilis a Treo 650-nel.

A cél: vállalati felhasználók

A hardver mellett természetesen a szoftverben is történtek változások, a készülékre előre telepítésre kerül egy MP3-lejátszó program, frissítették és fejlesztették a webböngészőt, ami már kezeli a JavaScripteket, illetve a VersaMail klienst kompatibilissé tették a Microsoft Exchange 2003-mal. Így a Treo 650 felhasználói közvetlenül, vezeték nélkül kapcsolódhatnak a vállalati email-szerverhez és leveleket, valamint naptárbejegyzéseket tölthetnek le onnan.

A Treo 650-ből kétféle változat készül, az egyik az amerikai Sprint PCS és Verizon Wireless szolgáltatók által használt CDMA/1XRTT hálózatokat támogatja, a másik pedig négysávos (850/900/1800/1900 MHz) GSM rendszerű. Utóbbi modell természetesen támogatja a GPRS és EDGE kapcsolatokat is. Az újdonság ára szolgáltatónként változik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról