:

Szerző: Budai Péter

2004. november 12. 11:43

November 15-én érkezik a Sun Solaris 10

[IDG] A Sun Microsystems hivatalosan november 15-én indítja útjára Solaris operációs rendszerének legújabb verzióját. Az eseményre a San Jose Technológiai Múzeumban kerül sor. Ezen kívül a vállalat további hálózati termékek bejelentését tervezi, ami képet ad majd a Sun szinte valamennyi termékfejlesztő részlegének aktuális eredményeiről.

Opteron támogatás, új fájlrendszer

Már hetek óta elérhető a Solaris 10 "early access" béta verziója. Az rendszer képességei között találhatunk új hibakereső megoldást, skálázható fájlrendszert, ami a ZFS névre hallgat, valamint elérhető lesz immár a DTrace diagnosztikai alkalmazás is. A Unix-alapú operációs rendszer 10-es változatában a teljesítmény javítására is hangsúlyt fektettek, ami az új TCP/IP kezelésben és a továbbfejlesztett szálkezelésben fedezhető fel leginkább.

Azonban a Solaris 10 legérdekesebb újdonsága, hogy ez az első Sun operációs rendszer, ami támogatja az AMD Opteron 64-bites üzemmódját is -- ez további sebességnövekedést jelenthet a nagy számításigényű alkalmazások számára.

Gridben is használható

Szintén változást jelent, hogy a rendszerben elérhető lesz az N1 Grid Containers technológia, ami lehetővé teszi, hogy a Solaris hardveres futtatókörnyezetét akár négyezer külön álló gépen, úgynevezett Containeren (tároló, befogadó) alakítsuk ki. A Sun véleménye szerint növelhető a rendszerek biztonsága és teljesítménye azáltal, hogy az alkalmazások az operációs rendszer fennhatósága alatt, de más gépeken is futtathatóak.

A Solaris 10 piacra dobása is része a Sun azon kampányának, mellyel alternatívát kíván nyújtani az Intel x86 utasításkészletére építkező Linux rendszerekkel szemben. A Sun vezetői elismerték, hogy helytelenül mérték fel saját UltraSparc-alapú rendszereik előnyeit a lényegesen olcsóbb x86 rendszerek ellenében, ezért a vállalat az utóbbi években komoly erőfeszítéseket tett, hogy erősítse a Solaris pozícióját az x86-os szerverek piacán.

A támogatott hardverplatformok száma még tovább növekedhet

A Sun 2003 novemberében jelentette be az AMD x86-kompatibilis Opteron processzorára épülő hardvereit. Ezek eladásai várhatóan a Solaris 10 64-bites támogatásának köszönhetően növekedni fognak. A vállalat a Dell és az IBM eszközeire is megszerezte a szükséges kompatibilitási tanúsítványokat, és lépéseket tettek annak érdekében is, hogy a Solaris x86 platformra elérhető alkalmazások körét kiszélesítsék.

A Solaris az év végére már nyílt forrású licenceléssel is elérhető lesz, ami megnövelheti annak az esélyét, hogy az operációs rendszer a legújabb platformokra, így az Intel Itanium 2 és az IBM Power5 hardvereire is elérjen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.