Szerző: Budai Péter

2004. november 9. 10:34

A Microsoft is belép a szuperszámítógépek piacára

[eWeek/HWSW] A Micrososoft annak érdekében, hogy a vállalatok érdeklődését mielőbb felkeltse a Windows Server 2003 új, nagyteljesítményű megoldásokat futtatni képes operációs rendszere iránt, bemutatta a rendszer szoftverfejlesztő készletét (SDK, Software Development Kit) és egyben a termék nevét is megváltoztatta.

A Microsoft rendkívül gyorsan felzárkózott

Mindössze pár hónap telt el azóta, hogy a szoftveróriás közölte, beszáll a szuperszámítógépes világba, de már az ezen a héten megrendezésre kerülő, pittsburghi SC2004 szuperszámítógépes eseményen be is mutatja csúcsteljesítményű alkalmazásokhoz készített Windows Server 2003 operációs rendszerének képességeit a fejlesztők számára. A szoftver korábban a Windows Server 2003 HPC (High Performance Computing) Edition nevet kapta, ami most Windows Server 2003 Compute Cluster Editionra módosult.

Az SDK olyan API-kat (Application Programming Interface, vagyis az adott rendszer/szoftver külső programozására alkalmas réteg) ad a fejlesztők kezébe, amivel egységes, nagy számítási teljesítményt igénylő alkalmazások készíthetőek el. Az SDK-t a Microsoft kiválasztott partnerei a hónap folyamán kapják meg. Maga a szuperszámítógépes környezetekhez szánt operációs rendszer 2005 második felében várható.

A vállalat szóvivője elmondta, hogy a termék végleges ára, valamint a későbbiekben rendelkezésre álló csomagok tartalma még nem dőlt el. A HPC termékek árszintjének megállapítása a piac valamennyi szereplője számára komoly fejfájást okoz, hiszen a legnagyobb vásárlóerőt jelentő kutatási központok és intézmények költségvetése a legtöbb esetben szűk keretek közé van szorítva, de ugyanez igaz a szuperszámítógépeket igénylő vállalati területekre is.

Az MPI-t is támogatja

Az elmúlt évben egy jelentős kutatási intézmény, valamint több megoldásszállító és hardvergyártó is folyamatosan tesztelte a HPC fürtöket a Windows korábbi verzióival. A Windows Server 2003 Compute Cluster Edition megjelenésével a Microsoft első alkalommal biztosít támogatást az MPI (Message Passing Interface) számára, ami gyakorlatilag a nagyteljesítményű rendszerek kommunikációjának alapszabványa már évek óta.

A Microsoft szóvivője arról számolt be, hogy a rendszer az MPI-CH 2.0-s verzióját fogja használni, ami az MPI egy szabadon elérhető és más operációs rendszerekre is átírható változata. A Windows Server 2003 Compute Cluster Edition beépített feladatütemezővel és fürtözött erőforrások kezelésére alkalmas eszközökkel érkezik.

A skálázhatóság növelése

A fürtözött erőforrások kezelésére és terhelésmegosztására a vállalat már jelenleg is több megoldást nyújt, amelyek a következő évek során jelentős átalakuláson esnek át a Dynamic Systems Initiative kezdeményezés keretében. Ezek a változások részben egy irányba haladnak a Sun és az IBM Grid (a meglévő erőforrások fürtözése, és tetszőleges felhasználása az aktuális igényeknek megfelelően) és Autonomous Computing (a rendszer automatizált működése) elképzeléseivel. Ezek a fejlődésben lévő a technológiák jelentős szerepet kaphatnak akár a szuperszámítógépes környezetekben is, hiszen segítségükkel a rendelkezésre álló számítógépek bármikor bevonhatóak a nagy számításigényű feladatok ellátására, majd ha az adott gép erőforrásaira nincs már több szükség, annak szerepe azonnal megváltoztatható -- akár automatikusan is.

Az ehhez szükséges megoldások egy része már most is elérhető a Windows Server 2003-hoz feature packek és egyéb kiegészítések formájában, mint például az ADS (Automated Deployment Services), és a WSRM (Windows System Resource Manager). Ezek a képességek, valamint a rendszer menedzselését segítő eszközök már mind részét fogják képezni a 2005-ben jelentkező Windows Server 2003 R2-nek és a Longhorn Server megjelenéséig további lehetőségekkel fognak bővülni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról