Szerző: Budai Péter

2004. november 5. 12:37

Munkaerőhiány várható az informatikában

[MSN/HWSW] Nehéz elképzelni, hogy az informatikai iparág közel három éves recessziója után hatalmas igény jelentkezne az újabb munkaerő iránt, de várhatóan az évtized végére ez lesz a helyzet. Mivel az informatika születésénél jelen levő szakemberek jelentős többsége a következő 10-15 évben éri el a nyugdíjkorhatárt, helyüket a fiatalabb generációnak fokozatosan át kell vennie.

[MSN/HWSW] Nehéz elképzelni, hogy az informatikai iparág közel három éves recessziója után hatalmas igény jelentkezne az újabb munkaerő iránt, de várhatóan az évtized végére ez lesz a helyzet. Mivel az informatika születésénél jelen levő szakemberek jelentős többsége a következő 10-15 évben éri el a nyugdíjkorhatárt, helyüket a fiatalabb generációnak fokozatosan át kell vennie.

Visszavonulnak a tapasztalt informatikai szakemberek

Az Egyesült Államok kormányzatának előrejelzései alapján a foglalkoztatott szakemberek száma 12 százalékkal fog emelkedni 2000 és 2010 között, ezzel szemben a munkáltatók ezirányú igényei 17 százalékkal is magasabbak lehetnek. Sok elemző úgy véli, hogy a kialakulóban lévő helyzet kedvezni fog a fiatal, de megfelelő tapasztalattal rendelkező munkavállalók számára, ezáltal fizetésük nagyságrendekkel nőhet.

Az sem kizárt, hogy a 2010-es évek csak a kezdetét jelentik ennek a változásnak, hiszen a legidősebb informatikai úttörők, akik ma kulcsfontosságú pozíciókban vannak, átlagosan 2011-re érik el a 65 éves kort. Az ezt követően nyugdíjba vonulók száma drasztikusan fog tovább emelkedni.

Még ha a munkaerőhiány valóban be is következik a megjósolt módon, azok, akik most keresnek munkát, ebből még keveset érezhetnek. Igaz, hogy egyes szektorokban már tapasztalható a folyamatos szakemberhiány, de ez jelenleg leginkább az egészségüggyel kapcsolatos informatikai tevékenységekre, és a legújabb technológiai területekre vonatkozik. Természetesen ennek mértéke a vizsgált helyszíntől is függ.

Területenként eltérő lehet a munkaerőhiány

Kaliforniában az átlagéletkor jóval alacsonyabb, mint az ország többi részében, ezáltal itt kevésbé jelenthet problémát a globális szinten várható szakemberhiány. Az elemzők arra is rámutattak, hogy emiatt Kalifornia állam versenyképessége jelentős mértékben növekedhet a következő évtizedek folyamán.

A problémát azonban nem kizárólag a rendelkezésre álló munkaerő nagysága, hanem annak képzettsége is befolyásolja. Ez különösen azoknak jelenthet problémát, akik nemrég költöztek ki az Egyesült Államokba, és nincs megfelelő angoltudásuk a jól fizető állásokhoz. A nyelvtudáson kívül fontos szerepet játszik a modern szakmákhoz szükséges specializáció és a gyakorlat is. Ez különösen az egészségügyben és a feltörekvő technikai területeken jelent gondot, például a nanotechnológia esetében.

Az időpont eltolható

Nehéz megjósolni, hogy az előttünk álló esetleges változások miként érintik a számítástechnika egészét. Egyes munkahelyek már most megszűnőben vannak -- a technológiai cégek egy része fokozatosan irányt vált, ami eltérő tudású munkaerő toborzásával jár együtt. Mindenesetre az informatikában általános recept, hogy ha valaki lépést tud tartani a modern módszerekkel és fejlesztésekkel, valamint folyamatosan képezi magát, akkor a tapasztalatával arányosan egyre jobb munkát tud magának találni. Annak az esélye meglehetősen kicsi, hogy a mai technológiákat alaposan ismerő szakemberek a következő 10 év során nehézségekbe ütköznének, különösen ha továbbra sem lankad érdeklődésük a legújabb eszközök iránt.

Annak is van esélye, hogy a nyugdíjas kort elérő munkatársak nem vonulnak vissza azonnal, hiszen a vállalatoknak érdekükben állhat részmunkaidőben, illetve különféle extra juttatások felajánlásával tovább foglalkoztatni őket. A megjósolt munkaerőhiány várhatóan még ennek ellenére is be fog következni, legfeljebb egy pár évvel eltolódik.

Az outsourcing is jelentős segítséget nyújthat a probléma megoldására, bár ez leginkább a 3-4 év tapasztalatnál többet nem igénylő munkaköröket tekintve lehet reális. A vezető beosztások, valamint az elemzők, tervezők, és 10 évnél nagyobb tapasztalatot megkövetelő feladatok esetében továbbra is szükség lesz a jól képzett, helyi munkaerőre.

A magyarországi helyzet

Még kérdéses, hogy Magyarországra milyen hatással lehet egy ilyen szintű globális változás, az azonban már most is tapasztalható, hogy az informatikai állásajánlatok egyre szaporodnak, és jellemzően tapasztalt munkatársakat keresnek. A magyar fiatalokat gyakran külföldi munkavégzéshez szippantják el a nagyvállalatok, ismerve a térségben képzett mérnökök és informatikai szakemberek fogékonyságát, tapasztalatát.

Ugyanakkor a jelenlegi körülményekből kiindulva az a legvalószínűbb, hogy Magyarországot ez a kérdéskör nagyrészt az outsourcing irányából fogja érinteni, mivel saját informatikai vállalkozásainak száma világviszonylatban relatív alacsonynak mondható. Így viszont elsősorban Kínával és Indiával kell versenyezni, hogy az alacsony költségekkel dolgozó keleti munkaerőnél jobb, megbízhatóbb szolgáltatásokkal lehessen vonzóvá tenni a térségbe történő kiszervezéseket. A hazánkban jelen lévő multinacionális vállalatok azonban egészen más kategóriába tartoznak; náluk jelentősen nagyobb munkaerőhiány várható, közelítve a globális trendekhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról