:

Szerző: Ady Krisztián

2004. november 3. 15:56

Megduplázza az ADSL internetelérések sávszélességét a Matáv

Mikulásruhába bújik a Matáv és virgács helyett sávszélességet osztogat: lapunk értesülései szerint az egykori monopólium szolgáltatási területén élők hamarosan jelentős sebességváltozást tapasztalhatnak ADSL internetelérésük kapcsán, választott internetszolgáltatójuktól függetlenül. Az alaphálózati hozzáférést, magát az ADSL-kapcsolatot biztosító Matáv ugyanis hosszas tesztelést követően úgy döntött, hogy november 16-ától kezdődő folyamat eredményeként jelentősen megemeli az ADSL-hozzáférések sávszélességét, így az ügyfelek gyorsabban internetezhetnek, változatlan ár mellett.

[HWSW] Mikulásruhába bújik a Matáv és virgács helyett sávszélességet osztogat: lapunk értesülései szerint az egykori monopólium szolgáltatási területén élők hamarosan jelentős sebességváltozást tapasztalhatnak ADSL internetelérésük kapcsán, választott internetszolgáltatójuktól függetlenül. Az alaphálózati hozzáférést, magát az ADSL-kapcsolatot biztosító Matáv ugyanis hosszas tesztelést követően úgy döntött, hogy november 16-ától kezdődő folyamat eredményeként jelentősen megemeli az ADSL-hozzáférések sávszélességét, így az ügyfelek gyorsabban internetezhetnek, változatlan ár mellett.

Tesztelték

A Matáv nemrég a budapesti Városmajor központhoz tartozó, jellemzően az I., II. és XII. kerületben lakó közel hatezer ügyfelénél emelte meg az ADSL-hozzáférések sávszélességét két héten keresztül, tesztelés céljából. A terheléspróbába bekerült ügyfelek közül -- bármely internetszolgáltatónál is fizették elő az ADSL-t -- többen észre is vették a gyorsulást, s fórumbeli tapasztalatok szerint akkor ki-ki nagyjából egy szinttel feljebb ugrott.

Lapunk értesülései szerint az eddig 384 kbit/s-os letöltéssel rendelkező előfizetők sebessége 1/3-addal növekszik, így lényegében az egy kategóriával magasabb, 512 kbit/s-os letöltési és 128 kbit/s-os feltöltési sebességet nyújtó csomagba kerülnek át. E kategóriától kezdve megduplázódik a maximálisan elérhető sávszélesség. Az eddig 512 kbit/s-os csomagggal rendelkezők körülbelül 1 Mbit/s-os, a 768 kbit/s-os előfizetők pedig 1,5 Mbit/s-os maximális letöltési sebességre számíthatnak az átállítást követően.

A Matáv az átállítást november 16-ától kezdi meg, s e műveletek kézzelfogható előnyét november végére már az előfizetők jelentős része érzékelheti majd. Az internetelérések sebességének emelésére elsőként a pesti és a kelet-magyarországi, majd a budai és nyugat-magyarországi régiókban kerül sor.

Változó árlisták

A változásokról egyelőre a GTS Datanet, a TVNET, és a true.hu értesítette weboldalán keresztül ügyfeleit. A TVNET Kft. november 1-étől december 20-áig tartó akciójában már az új sávszélességeknek megfelelően hirdeti árait.

Mint Oláh Miklóstól, a Matáv szélessávú portfolióvezetőjétől megtudtuk, a 384 kbit/s-os csomag "megszűnése" februárban válhat leghamarabb valósággá, ezt követően a legkisebb előfizethető ADSL-csomag is 512 kbit/s-os letöltési sebességet nyújthat. Mivel a Matáv a sávszélesség bővítését viszonylag hosszú folyamat során tudja csak kivitelezni, az alaphálózati hozzáférést nyújtó cég annyit vállal, hogy nem csak a korábbi előfizetéseknél, hanem a jelenleg bekötés alatt álló 384 kbit/s-os csomagok előfizetői számára is biztosítja a sávszélességbővítést. A bővítés teljesen "automatikus", sem az előfizetőnek, sem az internetszolgáltatónak nem kell kérvényeznie, avagy nyilatkoznia ezzel kapcsolatosan.

Nem mindenki számára lesz elérhető?

Bár a tesztek a Matávtól származó információk szerint sikeresen zárultak, nem mehetünk el szó nélkül az ADSL technológiából adódó technikai korlátok mellett sem. Az ADSL-hozzáférések sebességét nagyban befolyásolja az előfizető központtól számított távolsága: nagy sávszélesség lényegesen alacsonyabb távolságra "vihető el" a telefonhálózat fizikai korlátai, a vezetékek csillapítása miatt.

Könnyedén előfordulhat, hogy míg egy előfizető számára a jelenleg elért, 768 kbit/s-os letöltést biztosító beállítás teljesen problémamentes internethozzáférést eredményez, ugyanakkora távolságon a megduplázott hozzáférés, a 1,5 Mbit/s-os csomag már nem nyújtható. Ennek ellenére nem szeretnénk az ördögöt a falra festeni: a szolgáltatók honlapjai szerint a sávszélességbővítés idővel minden ADSL-felhasználó számára elérhető lesz.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.