Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. november 2. 16:51

A Tele2 vagy a HTCC lehet a negyedik mobilszolgáltató

Ma délben járt le a harmadik generációs mobiltender pályázatainak beadási határideje. A tenderen négy frekvenciát hirdettek meg, hármat a jelenleg is ismert hazai mobilszolgáltatóknak, a negyediket pedig egy új belépő számára.

[HWSW] Ma délben járt le a harmadik generációs mobiltender pályázatainak beadási határideje. A tenderen négy frekvenciát hirdettek meg, hármat a jelenleg is ismert hazai mobilszolgáltatóknak, a negyediket pedig egy új belépő számára.

2006-ig várni kell

A kiírás szerint a harmadik generációs -- UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) -- szolgáltatások nyújtására használható frekvenciacsomagokat elnyerő negyedik pályázó lehetőséget kap a 900 megahertzes GSM frekvencián is szolgáltatni. A pályázati kiírást 11 vállalat vásárolta meg és összesen öt pályázat érkezett a négy frekvenciasávra. A három jelenlegi mobilszolgáltatón -- a Pannon GSM-en, a T-Mobile-on és a Vodafone-on -- kívül a Tele2 és a Hungarotel anyavállalata, a dán TDC is pályázott.

A pályázat eredményhirdetésére december elején kerül majd sor, az első 3G-s mobilhívást pedig legkésőbb 2006. januárjában lehet majd elindítani Budapest tágan értelmezett belvárosában. Az ország 30 százalékának lefedettségével -- ez gyakorlatilag a nagyvárosokat jelenti -- 2008. januárjában kell végezniük a szolgáltatóknak.

UMTS
Az UMTS a hagyományos mobiltelefon-beszélgetések minőségének javítása mellett jelentősen növeli az adatátviteli sebességet és ezáltal mobiltelefonon IP-alapú multimédia-szolgáltatások is elérhetõek lesznek.

Az UMTS hálózat kezdetben mindenhol szigetszerűen épül ki, elsődlegesen azokon a helyeken, ahol egyidejűleg és tartósan sok előfizető forgalmaz -- időszakos forgalmi torlódásokat is okozva --, és ahol az átlagost jóval meghaladó, olyan mértékű adatátviteli igény jelentkezik, amit már esetenként a 2,5 G-nek nevezett GPRS, valamint az EDGE mobil adatátviteli technológia sem tud kezelni.

A sikeresen pályázó szolgáltatóknak egyenként legkevesebb 5,5 milliárd forintot kell befizetniük, így ha mind a négy frekvenciasáv gazdára talál, a költségvetés 22 milliárd forinttal gazdagodik. Ezen túlmenően a pályázati kiírás feltételei és a szolgáltatók ajánlatai szerinti összeggel is kalkulálhat az állam -- ennek mértéke azonban ma még nem ismert.

Régi-új arcok

Az egyik pályázó, a dán TDC az egyik tulajdonosa a magyarországi Hungarotelt is birtokló amerikai HTCC-nek (Hungarian Telephone and Cable Corp.). A TDC 12 európai ország távközlési piacán érdekelt, s csak hazánkban, illetve Csehországban nincs jelen a mobilpiacon. A Hungarotel Magyarország négy primer körzetében nyújt vezetékes távközlési szolgáltatásokat.

A szintén skandináv -- svéd -- Tele2 virtuális szolgáltatóként van jelen a hazai vezetékes távközlési piacon -- azaz nincs saját hálózata, hanem mások infrastruktúráját felhasználva kínálja szolgáltatásait. A Tele2 a világ 20 országában van jelen -- 14-ben a mobilpiacon is, a többinél a vezetékes szegmensben. A Tele2 nemrég vásárolta meg Ausztria második legnagyobb szolgáltatóját, így a saját hálózaton történő szolgáltatás sem idegen a cégtől.

Ma még nem tudni, hogy a két skandináv cég közül melyiknek van nagyobb esélye az UMTS szolgáltatás elindítására, mint ahogy azt sem, hogy a három régi motoros -- a Pannon, T-Mobile és a Vodafone -- pályázatai érvényesek, illetve sikeresek lesznek-e. A pályázatot kiíró Nemzeti Hírközlési Hatóság határozatban fogja értesíteni a szolgáltatókat a pályázat elbírálásának eredményéről. Lapunk kérdésére Pataki Dániel, az NHH elnöke elmondta: ha a határozatot bármelyik résztvevő megfellebbezi, az nem fog késedelmet okozni a szolgáltatás elindításában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról