Szerző: Budai Péter

2004. október 29. 08:59

Megjelent a MySQL 4.1 ingyenes adatbázisszerver

[eWeek/HWSW] A MySQL szerdán jelentette be adatbázisszerverének következő változatát, ami immár mindenki számára elérhető. A szerverszoftverben jelentős technikai újdonságok találhatóak, többek között biztonságosabbá és gyorsabbá vált a kliens-szerver kommunikáció, egyszerűbb a telepítése és karbantartása, támogatja a nemzetközi karakterkészleteket, és az egymásba ágyazott lekérdezéseket. Az új, 4.1-es változat már szabadon letölthető a MySQL honlapjáról .

[eWeek/HWSW] A MySQL szerdán jelentette be adatbázisszerverének következő változatát, ami immár mindenki számára elérhető. A szerverszoftverben jelentős technikai újdonságok találhatóak, többek között biztonságosabbá és gyorsabbá vált a kliens-szerver kommunikáció, egyszerűbb a telepítése és karbantartása, támogatja a nemzetközi karakterkészleteket, és az egymásba ágyazott lekérdezéseket. Az új, 4.1-es változat már szabadon letölthető a MySQL honlapjáról.

Sok funkció még mindig hiányzik

Bár a MySQL jelentős népszerűségnek örvend és gyors tempóban fejlődik, sok olyan funkció hiányzik még belőle, ami szinte valamennyi konkurens termékében már hosszú évek óta elérhető. Ezáltal egyes fejlesztési feladatok elvégzésére, és a meglévő rendszerek MySQL-re történő migrációja nehézkes, több esetben lehetetlen feladatnak bizonyul.

Charlie Garry, a Meta Group elemzője úgy véli, hogy a szoftver jelenlegi változata még nem elegendő ahhoz, hogy a vállalatok komolyan elkezdjenek gondolkodni használatán; erre még legalább az 5.0-ás változat megjelenéséig várni kell. Az évek óta ígért tárolt eljárás-támogatás (stored procedure), a nézetek (view) és a triggerek csak a folyamatosan késlekedő 5.0 részeként lesznek elérhetőek. Az 5.0 várhatóan a 2.6-os Linux kernel képességeit is kiaknázza majd, ami elsősorban a skálázhatóság növelésében és az aszinkron lemezműveletek gyorsításában nyújt segítséget.

Mindenesetre a 4.1 már közel jár ahhoz, hogy betörjön a nagyvállalati piacra. Használata lényegesen egyszerűbbé vált, és egyre szabványosabb a benne található SQL kezelés. -- véli Garry.

A MySQL felzárkózik

A beágyazott lekérések és a származtatott táblák támogatása révén a komplex feladatok egyszerűbben, kevesebb tapasztalattal rendelkező felhasználók számára is könnyebben megvalósíthatóak. A rendszer optimalizálja a lekéréseket futtatásuk előtt, és mélyebb információkkal szolgál a teljesítmény javítása érdekében. Új grafikus telepítőkészlete és beállításkezelő felülete van, ami mind Linuxra, mind Windowsra elérhető. A kliens-szerver kommunikáció az OpenSSL megoldásával titkosított.

Jelenleg a MySQL a világ legnépszerűbb nyílt forrású adatbázisszervere. Tavasszal a Forrester Research 140 észak-amerikai vállalatot kérdezett meg arról, hogy melyik adatbázisszoftverre épülő projektek fejlesztése van kitűzve. Az eredmények azt mutatták, hogy a válaszadók 52 százaléka már használta, vagy használni fogja a MySQL-t.

Mi alapján választunk adatbázisszervert?

Az adatbázisszerverek piacának nagyobb szereplő -- például az Oracle -- nem tekintik fenyegetésnek a MySQL terjeszkedését, hiszen a nyílt forrású megoldások az RDBMS (Relational Database Management Systems) piacból elenyésző részt hasítanak csak ki.

A vállalatok informatikai vezetőinek számtalan szempontot figyelembe kell venniük mielőtt kiválasztják a jelenleg elérhető tucatnyi adatbázisszerver közül a számukra megfelelőt. Garry véleménye szerint a döntéshez a következőket kell megvizsgálni:

  • A szoftverképességek változásának sebessége (van akinek az új funkciók gyors megjelenése a fontos, másoknak éppen a hosszabbtávú változatlanság)
  • Mindenre kiterjedő terméktámogatás elérhetősége
  • Megfelelő fejlesztési ütemterv (roadmap) megléte
  • Átfogó, szabványos funkcionalitás
  • Licencelési lehetőségek
  • Az adatbázisszerver fejlesztői támogatottsága

A MySQL esetében a felsorolt tulajdonságok jelentős része teljesül, például a vállalat átfogó terméktámogatási programmal rendelkezik, és elérhető termékverzióinak ütemterve is. Mindemellett erős szövetségesre talált az SAP személyében, így támogatottsága emiatt is jelentősnek mondható. Garry szerint a MySQL-nek a fejlesztőcégekkel kötendő kapcsolatok kiépítésére kellene koncentrálnia. Be kell még bizonyítani a cégeknek, hogy a MySQL alkalmas az adatbáziskörnyezetük átvételére, és alacsonyabb költségekkel üzemeltetni azt.

A MySQL fejlődik és terjed

Marten Mickos, a MySQL elnök-verzérigazgatója elmondta, hogy cégének konzervatív megjelenési ütemezése azt a helytelen képet alakította ki, hogy szoftverük nem rendelkezik vállalati felhasználáshoz szükséges képességekkel -- pedig ezeket egyes ügyfeleik már hónapok óta használják.

"A tranzakciókezelés támogatása már két éve része a kiadott verzióknak. A tárolt eljárások, nézetek az 5.0-ban érkeznek; az alpha változat már elérhető belőle, a végleges verzió jövő év során jelenik meg. Ügyfeleink közül páran már használják, és hónapok óta fejlesztenek tárolt eljárásokat [MySQL alatt]" -- ismertette Mickos levelében.

A MySQL 4.1 többek között Linux, Windows, Solaris, Mac OS X, FreeBSD, HP-UX, IBM AIX operációs rendszerekre érhető el. Kétféle licencelési megoldással is elérhető: non-profit felhasználásra a nyílt forrású GPL licenc révén; vállalati, üzleti tevékenységek támogatására szerverenként 595 dollártól kezdődik a termék licencelésének költsége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról