Szerző: Barna József

2003. október 10. 10:49

Október végén indul a Napster 2.0

[CNET] Október 29-én immár legális, fizetős zeneszolgáltatásként indul újra a Napster , közölte a rendszert üzemeltető Roxio tegnap. A Napster 2.0-ről előfizetés birtokában vagy esetenkénti térítés ellenében lesznek letölthetőek a dalok, és a tulajdonos állítása szerint a látogatók a világ legnagyobb zenekatalógusából választhatnak majd.

[CNET] Október 29-én immár legális, fizetős zeneszolgáltatásként indul újra a Napster, közölte a rendszert üzemeltető Roxio tegnap. A Napster 2.0-ről előfizetés birtokában vagy esetenkénti térítés ellenében lesznek letölthetőek a dalok, és a tulajdonos állítása szerint a látogatók a világ legnagyobb zenekatalógusából választhatnak majd.

A Roxio tegnap, a szolgáltatás bétatesztjének hivatalos startja alkalmával rendezett sajtókonferencián számolt be a Napster 2.0-vel kapcsolatos részletekről. A fizetős zeneszolgáltatás jelenleg kizárólag az Egyesült Államokból vehető igénybe; azt pedig egyelőre nem tudni, hogy a vállalat idővel tervezi-e az elindítását más régiókban is. Az október 29-i hivatalos indulást követően a felhasználók ingyenesen letölthetik majd a Napster 2.0 szoftvert, amely on demand videoklipek, harminc másodperces dalrészleteket, slágerlisták és a Napster Fuzz című internetes magazinjának elérését teszi lehetővé.

Az amerikai zenekedvelőknek 99 centet kell fizetniük egy dal letöltéséért, melyet egy félmilliónál is több zeneszámot tartalmazó adatbázisból választhatnak ki. Teljes albumok is letölthetőek lesznek a szolgáltatás segítségével, egyenként 9,95 dollárért. Emellett a Roxio egy előfizetéses konstrukciót is kínál: ebben az esetben havi 9,95 dollárért a felhasználók korlátlan számú dalt hallgatnak meg streaming formában vagy tölthetnek le, playlisteket oszthatnak meg más Napster-felhasználókkal és mintegy 40 internetes rádióhoz férhetnek hozzá. Havi előfizetés esetén azonban a letöltött zeneszámok felhasználhatósága korlátozott.

A Roxio több hardver- és szoftvergyártóval is szövetkezett a Napster 2.0 támogatására. A Samsung első Napster-kompatibilis zenelátszója két héten belül a boltokba kerül az Egyesült Államokban, míg a Gateway ünnepi szezonban vásárolt konfigurációi mellé egyhónapos előfizetés jár majd. A Napster továbbá, amint az a hónap elején kiderült, közvetlenül is elérhető lesz a Windows XP Media Center Edition 2004 desktopjáról.

Amint az ismert, az egykoron szinte kultikus jelentőségű Napstert a bíróság 2001 tavaszán utasította a zeneszámok szűrésére, azonban miután ez nem volt megfelelően kivitelezhető, az egész szolgáltatást le kellett állítani. A cég később közölte, hogy legális, fizetős internetes zeneszolgáltatássá alakul, azonban finanszírozási problémák miatt ezt már nem tudta beindítani. Később a csődbe jutott vállalatot a Roxio vásárolta meg 5 millió dollárért. A CD-író szoftvereiről ismert vállalat idén a Pressplay internetes zeneszolgáltatást is megvette. A Roxio időközben megszerezte az öt nagy lemezkiadó és számos független kiadó dalainak terjesztési jogát.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.