Szerző: Barna József

2003. március 11. 12:58

A félvezetőgyártás egyre költségesebb mulatság

[SBN] Elemzők és az iparág szereplői szerint rendkívüli mértékben nő a korszerű félvezetőgyárak felépítéséhez szükséges beruházások költsége. A Semico Research piackutató vállalat által a héten megrendezett Semico Summit konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy fokozatosan érvényét veszti az AMD alapítójának legendássá vált kijelentése: Only real men have fabs.

[SBN] Elemzők és az iparág szereplői szerint rendkívüli mértékben nő a korszerű félvezetőgyárak felépítéséhez szükséges beruházások költsége. A Semico Research piackutató vállalat által a héten megrendezett Semico Summit konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy fokozatosan érvényét veszti az AMD alapítójának legendássá vált kijelentése: "Only real men have fabs".

Egy-két évvel ezelőtt egy 300 milliméteres szilíciumszeleteket megmunkáló, 0,13 mikronos gyártástechnológiát használó félvezetőgyár építésének összköltsége 2-3 milliárd dollár körül alakult. Ma azonban egy hasonló, de 90 nanométeres gyártásra felkészített üzem létesítéséhez 4 milliárd dolláros (körülbelül 860 milliárd forintos) beruházásra van szükség, mondta a konferencián Joe Osha, a Merrill-Lynch vezető elemzője.


Az AMD drezdai gyára (Fotó: Jörg Müller, AMD)

Edward Ross, a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó vállalata, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) amerikai leányvállalatának elnöke a gyártók közötti együttműködés szükségességét hangsúlyozta. Mint mondta: "Ma már csupán kevés vállalat engedheti meg magának félvezetőgyár építését, és az új technológiák fejlesztése is egyre költségesebb. A [szerződéses] gyártóknak és ügyfeleiknek együtt kell működniük."

Ross hozzátette, hogy a híressé vált mondás, mely szerint csak az igazi gyártók engedhetik meg maguknak saját félvezetőgyár építését, nem tartható tovább. A mondat Jerry Sanderstől, az AMD alapítójától és jelenlegi elnökétől származik, ám, amint az ismert, ma már az AMD is partnereket keres újabb gyárának építéséhez. Az iparágban egyedül az Intel nem támaszkodik partnerekre a félvezetőgyártási technológiák fejlesztésében és az újabb üzemek építésében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról