Szerző: Ady Krisztián

2006. április 19. 13:04

Több száz évig tárolják az adatokat a Kodak új CD-lemezei

Az adatok tárolására közkedvelten használt fényes korongok élettartama legfeljebb néhány év, figyelmeztetett januárban az IBM Deutschland fizikusa és tárolási szakértője, Kurt Gerecke. A Kodak és a KPM Media most válaszul olyan CD- és DVD-lemezeket dob piacra, melyek élettartama elérheti a 100-300 évet is.

[HWSW] Az adatok tárolására közkedvelten használt fényes korongok élettartama legfeljebb néhány év, figyelmeztetett januárban az IBM Deutschland fizikusa és tárolási szakértője, Kurt Gerecke. A Kodak és a KPM Media most válaszul olyan CD- és DVD-lemezeket dob piacra, melyek élettartama elérheti a 100-300 évet is.

Ha írott CD-ken, DVD-ken akarunk tárolni olyan adatokat, amelyekre akár egy évtized múltán is szükségünk lehet, jelenleg rendszeresen át kell azokat új korongokra másolni, vagy hosszabb távú és kényelmesebb megoldásként szalagos rögzítőbe kell beruházni. A gyárilag préselt lemezekkel ellentétben az írható korongok viszonylag hamar, kettő és öt év közötti ideig maradnak használhatóak, és ezen nem sokat lehet segíteni azon kívül, hogy hűvös száraz helyen, fénytől elzárva tároljuk őket.

A Kodak és a KPM Media írható CD-lemezei 300 éves, az írható DVD-lemezek pedig 80-100 éves élettartammal rendelkeznek a gyártó szerint, melyet a vállalat 24 karátos arany tükrözőréteg használatával ér el, a KPM Media szerint így nagyságrendekkel csökkenthető a fény károsító hatása. A KPM Media speciális lemezeit a Kodak neve alatt értékesítik majd hamarosan, kifejezetten vállalatok számára, akik értékes adataikat másolhatják majd az "aranyos" lemezekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról